Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Ατοπική Δερματίτιδα

 

Τι είναι, πού εμφανίζεται και ποια είναι τα συμπτώματα


Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια πάθηση γνωστή και ως έκζεμα, χαρακτηρίζεται ως φλεγμονώδης νόσος του δέρματος, χρόνια και υποτροπιάζουσα.
 
Ξεκινά στην παιδική ηλικία, συνήθως μέσα στους πρώτους έξι μήνες και μπορεί να διαρκέσει μέχρι την εφηβεία ή την ενήλικη ζωή.

Κατά τις εξάρσεις, η επιδερμίδα εμφανίζει φαγούρα και αρχίζει να βγάζει υγρά πριν σχηματιστούν φυσαλίδες. Για τη μείωση των εξάρσεων, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η επαφή με αλλεργιογόνα και να χρησιμοποιούνται τακτικά μαλακτικές κρέμες.

 

Τα αίτια της ατοπικής δερματίτιδας


Τα ακριβή αίτια δεν είναι πλήρως γνωστά, ωστόσο οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χρόνια ατοπική δερματίτιδα είναι ένας συνδυασμός αλληλεπιδράσεων παραγόντων μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:
  • H διαταραγμένη λειτουργία του φραγμού του δέρματος
  • Ανοσολογικοί παράγοντες
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες
  • Γενετική προδιάθεση

 

Πού εμφανίζεται κυρίως η ατοπική δερματίτιδα


Το έκζεμα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, παρ’ όλα αυτά ορισμένες περιοχές προσβάλλονται συχνότερα από άλλες.

Στα παιδιά παρατηρείται κυρίως στο πρόσωπο, ενώ, καθώς μεγαλώνουν, επεκτείνεται σε χέρια και πόδια. Σε έφηβους και ενήλικες εμφανίζεται στα γόνατα, τους αγκώνες και τον λαιμό, τους καρπούς, τους αστραγάλους και τα χέρια.

 

Πώς περιορίζονται τα συμπτώματα


Παρά το ότι δεν υπάρχει θεραπεία για το έκζεμα, η σωστή αντιμετώπιση μπορεί να μειώσει την ξηρότητα και τον ερεθισμό του δέρματος. 
  • Χρήση απαλών gel καθαρισμού χωρίς σαπούνι και άρωμα
  • Θα πρέπει να δοθεί προσοχή σε τροφές όπως γάλα, αυγό, σιτηρά, ξηροί καρποί, σόγια και ψάρια, καθώς μπορεί να επιτείνουν το πρόβλημα
  • Ρούχα βαμβακερά και όχι μάλλινα ή συνθετικά
  • Διατήρηση χαμηλής θερμοκρασίας στο δωμάτιο

 

Αντιμετώπιση με δερμοκορτικοειδή και μαλακτικές κρέμες


Κατά τις εξάρσεις, οι δερματολόγοι προτείνουν κρέμες ή αλοιφές με κορτικοειδή, που ονομάζονται δερμοκορτικοειδή και βοηθούν στην αντιμετώπιση των βλαβών αμέσως μόλις εμφανιστούν. Όταν εξαφανιστούν οι βλάβες, οι μαλακτικές κρέμες αποκαθιστούν την υγρασία στην εξαιρετικά ξηρή επιδερμίδα. Αυτό συμβάλλει και στην πρόληψη των εξάρσεων. Οι κρέμες για την ατοπική επιδερμίδα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλο το σώμα μία ή δύο φορές την ημέρα.
 
Πηγες: http://www.onmed.gr, ¨ Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα¨ εκπαιδευτικό υλικό La Roche Posay.
Επιμέλεια: Μπαφέρου Κωνσταντίνα, Αισθητικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου