Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Η Φροντίδα Των Δοντιών Μας


Τις περισσότερες φορές εκείνο που παρατηρούμε στους άλλους είναι το χαμόγελό τους. Τα καθαρά και υγιή δόντια είναι μια ένδειξη γενικής καλής υγείας. Τα δόντια μας είναι από τα πολυτιμότερα υπάρχοντά μας και γι’ αυτό η φροντίδα, η βελτιωμένη διατροφή και η σωστή υγιεινή, μας βοηθούν να τα διατηρούμε για όλη μας τη ζωή.

Πιο συγκεκριμένα, βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα, χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα και περιορίζουμε τις ποσότητες ζάχαρης που καταναλώνουμε, ιδιαίτερα ανάμεσα στα γεύματα.

Η καλή στοματική υγιεινή είναι το βασικότερο όπλο κατά των παθήσεων των δοντιών, των ούλων και του στόματος. Δηλαδή της πλάκας, της τερηδόνας, της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας.

Λίγα λόγια για να μάθουμε περισσότερα:

  • Η οδοντική πλάκα είναι ένα στρώμα μικροβίων που αναπτύσσεται πάνω στην επιφάνεια των δοντιών και στα ούλα αποτελώντας τη βασική αιτία για την ανάπτυξη των παρακάτω.
  • Η τερηδόνα είναι μια πάθηση που σταδιακά μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του δοντιού.
  • Η πέτρα σχηματίζεται με τον καιρό εφόσον δεν απομακρύνεται η πλάκα και σκληραίνει.
  • Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων. Τα κύρια συμπτώματα είναι η διόγκωση των ούλων, το έντονο κόκκινο χρώμα και η αιμορραγία κατά το βούρτσισμα.
  • Η περιοδοντίτιδα είναι η εξέλιξη της ουλίτιδας εάν δεν αντιμετωπισθεί. Τα ούλα εξακολουθούν να φλεγμαίνουν, αλλά συγχρόνως καταστρέφονται οι ιστοί που συγκρατούν τη ρίζα του δοντιού. Αυξάνεται η κινητικότητα των προσβεβλημένων δοντιών, οδηγώντας ακόμη και στην απώλειά τους.
Ανεξάρτητα όμως από τις παθήσεις υπάρχουν και συχνά προβλήματα που μας ταλαιπωρούν στην καθημερινότητα όπως είναι η κακοσμία του στόματος, η ευαισθησία και οι χρώσεις στα δόντια.
 
Οι συμβουλές μας :
  1. Ο σωστός καθαρισμός των δοντιών περιλαμβάνει, εκτός από τη χρήση της οδοντόβουρτσας, νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια και ολοκληρώνεται με το στοματικό διάλυμα. Η χρήση του διαλύματος εκτός από τη μείωση της πλάκας και της ουλίτιδας μας χαρίζει και ευχάριστη αναπνοή.
  2. Αποφεύγουμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας αμέσως μετά τα γεύματα. Αλλάζουμε συχνά οδοντόβουρτσα.
  3. Διαλέγουμε την οδοντόκρεμα που καλύπτει τις δικές μας ανάγκες. Το φθόριο θεωρείται απαραίτητο για τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής, ειδικά των  παιδιών και των εφήβων, των οποίων  τα δόντια είναι πιο ευαίσθητα και επιρρεπή στην εμφάνιση της τερηδόνας.
  4. Δεν πρέπει να παραλείπεται ο καθαρισμός της γλώσσας. Εδράζουν βακτήρια που συμβάλλουν στην κακοσμία του στόματος.
  5. Για την αντιμετώπιση της ευαισθησίας χρησιμοποιούμε εκτός από την ειδική οδοντόκρεμα και το αντίστοιχο gel.
  6. Η χρήση λευκαντικής οδοντόκρεμας συνίσταται σε 1-2 φορές την εβδομάδα και δεν αντικαθιστά την καθημερινή μας οδοντόκρεμα.
  7. Επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες.
  8. Λαμβάνουμε βιταμίνη C, σε συνδυασμό με βιταμίνη D3 που βοηθά στην καλή υγεία τόσο των δοντιών όσο και των ούλων.
Τα προϊόντα στοματικής υγιεινής αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των προϊόντων του φαρμακείου και είναι για τον καθένα μας διαφορετικά… Συμβουλευτείτε μας!

Πηγές: Οικογενειακός Οδηγός Υγείας, MAYO CLINIC/ ΛΕΞΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΟΡΩΝ, ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ /ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ, Perrigo
Επιμέλεια: Καφρίτσα Άννη (Νοσηλεύτρια/ Βοηθός Φαρμακείου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου