Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Επιστημονική ανάλυση της Κυτταρίτιδας



Σύνταξη-Επιμέλεια: Κυριαζόπουλος Αχιλλέας Φαρμακοποιός,

Φαρμακείο Αργυρούπολης, 25ης Μαρτίου 18


  Η κυτταρίτιδα είναι μια εντοπισμένη κατάσταση του υποδόριου λίπους και του συνδετικού ιστού, όπου παρουσιάζεται με την τυπική οπτική εμφάνιση του φλοιού πορτοκαλιού στο δέρμα .
  Η Κυτταρίτιδα, ή πιο σωστά, γυναικεία λιποδυστροφία (GLD gynois lipodystrophy), πλήττει κυρίως τις γυναίκες . Εμφανίζεται συνήθως μετά την εφηβεία και επιδεινώνεται με την ηλικία. Τα σημεία εμφάνισης της περιλαμβάνουν: τους γλουτούς, τους μηρούς, το άνω τμήμα των βραχιόνων, τα γόνατα.

  Αν και η κυτταρίτιδα μπορεί να βρεθεί σε περιοχές με περίσσεια λιπώδους ιστού, η παχυσαρκία δεν είναι απαραίτητα συσχετιζόμενη με την παρουσία της. Είναι γνωστό, ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν μια διαφορετική οργάνωση του συνδετικού ιστού κατά του πρώτου στρώματος του υποδόριου λίπους. Στις γυναίκες, ο λιπώδης ιστός περιέχεται σε δομές τύπου θαλάμου που ευνοούν την επέκταση του λιπώδους ιστού στο χορίο. Αντίθετα, οι άνδρες έχουν ένα σταυρωτό δίκτυο συνδετικού ιστού, σχηματίζοντας μικρότερες χωρικές μονάδες, οι οποίες επιτρέπουν το υποδόριο λίπος να εναποτίθεται περισσότερο πλευρικά και εσωτερικά. Επιπλέον, οι άνδρες έχουν πιο παχιά επιδερμίδα και χόριο στους μηρούς και τους γλουτούς από τα θηλυκά.
  Οι ορμόνες, συγκεκριμένα τα οιστρογόνα, πιστεύεται ότι επηρεάζουν τον σχηματισμό της κυτταρίτιδας. Τα οιστρογόνα διεγείρουν την λιπογένεση και αναστέλλουν τη λιπόλυση, με αποτέλεσμα την υπερτροφία των λιποκυττάρων. Αυτό εξηγεί την εμφάνιση της κυτταρίτιδας στην εφηβεία, ενώ αυτή η  κατάσταση είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή με τη θεραπεία με οιστρογόνα (για παράδειγμα η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών )

ΑΓΩΓΗ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ:

Τοπικά δερμο-καλλυντικά προϊόντα.

1. Παράγοντες που αυξάνουν τη μικροαγγειακή κυκλοφορία του αίματος.
  Τα περισσότερα από τα δραστικά συστατικά για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας πρέπει να αυξάνουν τη μικροαγγειακή, ίσως και τη λεμφική ροή. Μερικά εκχυλίσματα φυτών και χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής: horse chestnut (αγριοκαστανιά ή ιπποκαστανιά, γλυκό τριφύλλι(sweet clover),Butcher’s broom ή λαγομηλιά ή ruscus aculeatus, κόκκινα σταφύλια, ανανάς, Ginkgo biloba, Centella asiatica, αγκινάρα, και πυρίτιο.

2. Παράγοντες που μειώνουν την λιπογένεση και προωθούν της λιπόλυση:
  Ο σκοπός αυτών των προϊόντων είναι η μείωση του μεγέθους και του όγκου των λιποκυττάρων. Σαν αποτέλεσμα παρατηρείται μείωση των εκκολπωμάτων του λίπους στο χορίο, ενώ η κλινική εμφάνιση της κυτταρίτιδας μειώνεται. Οι χημικές ουσίες που έχουν λιπολυτική δράση στο λιπώδη ιστό είναι οι μεθυλοξανθίνες (θεοβρωμίνη, καφεΐνη, αμινοφυλλίνη, και η θεοφυλλίνη).

3. Παράγοντες που αποκαθιστούν τη δομή του χορίου και των συνδετικών ιστών που περιβάλλουν τα λιποκύτταρα, εμποδίζοντας το σχηματισμό κηλών λίπους στο δικτυωτό στρώμα του χορίου. Η ρετινόλη (Βιταμίνη Α) έχει αξιολογηθεί για την αποτελεσματικότητά της σ’ αυτή τη κατηγορία σαν παράγοντας κατά της κυτταρίτιδας.

4. Παράγοντες που εμποδίζουν τις αλλαγές του ινώδους συνδετικού ιστού (όπως η ακαμψία των ινών κολλαγόνου, η απώλεια ελαστικότητας, και οι μεταβολές στις ιξωδο-ελαστικές ιδιότητες [πρωτεογλυκάνες]) λόγω γήρανσης και σχηματισμού ελευθέρων ριζών. Οι Βιταμίνες (ασκορβικό οξύ και η βιταμίνη E) λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, καθώς και το Ginkgo biloba και τα κόκκινα σταφύλια. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προστατέψουν τις δερματικές και υποδόριες κυτταρικές μεμβράνες και να αναστείλουν το σχηματισμό της κυτταρίτιδας.

Δείτε τις προτάσεις μας στο E-SHOP μας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου