Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Φυσική Άσκηση Και Καρκίνος

Για χρόνια ακούμε ότι η φυσική άσκηση είναι σημαντική για την υγεία μας. Ακόμα όμως και όταν συζητάμε για καρκίνο; Μια πρόσφατη μελέτη ερευνητών της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, σχετίζει την άσκηση με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης 13 τύπων καρκίνου.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2016 στο JAMA Internal Medicine, έδειξε ότι η φυσική άσκηση σχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο όχι μόνο για τον καρκίνο του στήθους, του παχέος εντέρου και του ενδομητρίου (όπως έδειχναν οι μέχρι τότε μελέτες), αλλά και για τον καρκίνο του οισοφάγου, του ήπατος, του στομάχου, των νεφρών καθώς και για την μυελοειδή λευχαιμία. Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκε μειωμένος κίνδυνος πολλαπλού μυελώματος, καρκίνου του αίματος καθώς και καρκίνων στο κεφάλι, τον λαιμό, τον πρωκτό, την κύστη και τους πνεύμονες (σε ενεργούς και πρώην καπνιστές).

Στην έρευνα πήραν μέρος 1440 άτομα.

Πώς μπορεί η φυσική δραστηριότητα να συνδεθεί με όλα τα παραπάνω;


Η άσκηση επηρεάζει πολλές βιολογικές διεργασίες στον ανθρώπινο οργανισμό, μερικές εκ των οποίων έχουν προταθεί για την εξήγηση συσχετισμών με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Συγκεκριμένα:
  • Χαμηλώνει τα επίπεδα ορμονών, όπως η ινσουλίνη και τα οιστρογόνα, καθώς και κάποιων αυξητικών παραγόντων οι οποίοι έχουν σχετιστεί με την ανάπτυξη και εξέλιξη του καρκίνου (στήθους και παχέος εντέρου). Η ινσουλίνη όταν ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια, έχει βρεθεί ότι μπορεί να δώσει έναυσμα για πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Δεδομένου ότι ο καρκίνος εμφανίζεται όταν ο πολλαπλασιασμός αυτός είναι ανεξέλεγκτος, ο έλεγχος των επιπέδων της ινσουλίνης μπορεί να τον αποτρέψει.
  • Βοηθάει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και μειώνει τις επιβλαβείς επιπτώσεις της.
  • Μειώνει τις φλεγμονές.
  • Βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Μειώνει τον χρόνο που χρειάζεται η τροφή να περάσει από το πεπτικό σύστημα, γεγονός το οποίο μειώνει και τον χρόνο έκθεσης του γαστρεντερικού σωλήνα σε πιθανά καρκινογόνα, π.χ. χολικά οξέα.
Αυτό που εξέπληξε ευχάριστα τους ερευνητές ήταν ότι σε κάποιους τύπους καρκίνου, η μείωση του κινδύνου εμφάνισής τους ξεπερνούσε το 20%. Επιπροσθέτως τα αποτελέσματα μπορούσαν να γενικευθούν σε ανθρώπους διαφόρων σωματικών βαρών και ανεξαρτήτως αν ήταν καπνιστές ή όχι (με εξαίρεση τον καρκίνο των πνευμόνων).

Η έρευνα αυτή ήρθε να ενισχύσει τα αποδεικτικά στοιχεία ότι η φυσική άσκηση μπορεί να έχει εκτεταμένα οφέλη στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου. Ενισχύει την άποψη ότι οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα άτομα στην υιοθέτηση ενός σωματικά δραστήριου τρόπου ζωής. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι μαραθωνοδρόμος για να θεωρείται σωματικά δραστήριος. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συστήνει στους ενήλικες 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα (ή συνδυασμό αυτών των δύο). Αρκεί λοιπόν, μισή ώρα περπάτημα 5 φορές την εβδομάδα.

Θα πρέπει όλοι να γίνουμε δραστήριοι πηγαίνοντας για περπάτημα, κολυμπώντας, κάνοντας ποδήλατο, τρέχοντας ή χορεύοντας.

Ας επιλέξει ο καθένας κάτι που θα αγαπά και θα τον κάνει ενεργό!

Πηγές: www.cancer.org, www.cancer.gov
Επιμέλεια-Μετάφραση: Λουκία Μιχαηλίδου, Χημικός

Βρείτε τα προϊόντα μας στο e-shop μας ή στα φυσικά μάς καταστήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου