Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

CONDITIONERS


Σύνταξη-Επιμέλεια : Κυριαζόπουλος Αχιλλέας Φαρμακοποιός
Φαρμακείο Λυμπερόπουλος 25ης Μαρτίου 18, Αργυρούπολη






        Τα conditioners μαλλιών χρησιμοποιούνται αρκετά στις μέρες μας , κυρίως από γυναίκες σαν συμπληρωματική θεραπεία μετά το λούσιμο. Σε γενικές γραμμές, η εναπόθεση ενός μαλακτικού παράγοντα προκαλεί την αίσθηση ότι οι τρίχες των μαλλιών είναι πιο μαλακές και πιο ενυδατωμένες και μειώνονται οι ατίθασες τρίχες ιδίως με τη χρήση κατιονικών μαλακτικών. Επιπλέον αυξάνεται η ευκολία του χτενίσματος και διευκολύνουν την ευθυγράμμιση των ινών των μαλλιών σε μια πιο παράλληλη διαμόρφωση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της λάμψης των μαλλιών. Ορισμένα συστατικά που περιέχονται στα conditioners σχηματίζουν στρώμα στην επιφάνεια των μαλλιών που βοηθά στη διατήρηση του χρώματος στα βαμμένα μαλλιά.

      Τα conditioners που παράγονται στην αγορά εμφανίζονται σε πολλές μορφές όπως αλοιφές, κρέμες, λοσιόν, σπρέι και διακρίνονται σε τρεις επιμέρους κατηγορίες : στα conditioners που απαιτούν ξέβγαλμα και χρησιμοποιούνται τακτικά, στα conditioners εντατικής θεραπείας, και στα leave-in conditioners (που δεν απαιτούν λούσιμο). Τα leave-in conditioners έχουν πιο ελαφριά σύνθεση και  παρέχουν σημαντικά  οφέλη γιατί παραμένουν για αρκετό διάστημα σε σχέση  με τα υπόλοιπα που παραμένουν μέχρι το επόμενο σαμπουάν. Τα περισσότερα conditioners είναι γαλακτώματα της μορφής έλαιο σε νερό με βάση κατιονικά τασιενεργά και λιπαρές αλκοόλες σε λοσιόν μορφή και έχουν ιξώδες από 3000 έως 12.000 centipoise.
      Οι κατιονικές επιφανειοδραστικές ουσίες με τη μορφή του τεταρτοταγούς αμμωνίου είναι τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα συστατικά των conditioners  λόγω της αποτελεσματικότητας και του  χαμηλού κόστους. Τέτοια είναι τα stearalkonium chloride, cetrimonium chloride και dicetyldimonium chloride. Λόγω του θετικού φορτίου των ενώσεων του τεταρτοταγούς αμμωνίου οι ενώσεις  αυτές είναι σημαντικές για τα μαλλιά και προσκολλιούνται στις αρνητικά φορτισμένες θέσεις στην επιφάνεια των μαλλιών.
Η θεραπεία με αυτά οδηγεί σε μια υδρόφοβη επικάλυψη επί της ίνας που καθιστά τα μαλλιά πιο μαλακά και εύκολο-χτένιστα. Η Συσσώρευση στατικού φορτίου (πετάγματος των μαλλιών) μειώνεται σημαντικά ως αποτέλεσμα αυτής της τροποποίησης της επιφάνειας. Τελευταία χρησιμοποιείται εκτεταμένα το behentrimonium(C22) γιατί μειώνει σημαντικά τον ερεθισμό του δέρματος και των ματιών. Ακόμη και αμίνες όπως η stearamidopropyl dimethylamine μπορεί να περιέχονται σε αρκετά conditioners.Αυτές οι ουσίες γίνονται κατιονικές μετά από πρωτονίωση σε χαμηλό pH και δρουν ως κατιονικοί γαλακτωματοποιητές καθώς και ως μαλακτικοί παράγοντες.
    Επιπλέον συστατικά των conditioner αποτελούν τα πολυμερή και οι σιλικόνες. Σημαντικά πολυμερή είναι τα polyquaternium-10 (PQ-10), polyquaternium-7 (PQ-7), polyquaternium-11 ,polyquaternium-16, και το polyquaternium-6.Όσον αφορά τις σιλικόνες η καθαρή σιλικόνη, η διμεθικόνη και η διμεθοκονόλη είναι οι πιο αποτελεσματικές. Οι σιλικόνες  σχηματίζουν ένα υδρόφοβο φιλμ  παρέχοντας ευκολία στο χτένισμα και επίσης προσδίδει λεία, απαλή αίσθηση στα μαλλιά χωρίς λιπαρότητα.
   Τα άτομα με κοντά, ίσια μαλλιά σε καλή κατάσταση θα προτιμήσουν ένα conditioner που περιέχει ήπιους μαλακτικούς παράγοντες όπως το ethoquad και αυτοί με μακριά, ξεβαμμένα μαλλιά θα προτιμήσουν μαλακτικό παράγοντα όπως το trialkylquat που θα τους βελτιώνει την αίσθηση των μαλλιών και θα κάνει το χτένισμα ευκολότερο.
  Τέλος πολλοί προτιμούν τη φόρμουλα 2 σε 1 όπου συνδυάζεται το σαμπουάν μαζί με μαλακτικούς παράγοντες αν και έχει μικρότερη δυναμική από τα αυτόνομα conditioners.

Βρείτε τις επιλογές του φαρμακοποιού μας Αχιλλέα Κυριαζόπουλου στο E-Shop μας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου