Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

H σηµασία των πρωτεϊνών στη βρεφική ηλικία




  Η ποσότητα πρωτεϊνών που περιέχει από τη φύση του το µητρικό γάλα προσαρµόζεται απόλυτα στην ηλικία του µωρού και στις ανάγκες του σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής του.
Το µητρικό γάλα είναι πράγµατι εκπληκτικό! Γνωρίζατε ότι η σύνθεσή του µεταβάλλεται ανάλογα µε την ηλικία του µωρού σας; Αυτό συµβαίνει επειδή οι ανάγκες για τη σωµατική και την πνευµατική του ανάπτυξη αλλάζουν µε την πάροδο του χρόνου.

Το σηµαντικότερο στοιχείο που µεταβάλλεται είναι οι πρωτεΐνες. Στην αρχή, το µητρικό γάλα περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες, γιατί το βρέφος τις χρειάζεται για την ταχεία ανάπτυξή του. Αργότερα, η ποσότητα των πρωτεϊνών στο µητρικό γάλα µειώνεται, καθώς µειώνονται οι απαιτήσεις του.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η περιεκτικότητα του µητρικού γάλακτος σε πρωτεΐνες µεταβάλλεται ανάλογα µε την ηλικία του µωρού είναι γιατί προσαρµόζεται στην ποσότητα µητρικού γάλακτος που πίνει το βρέφος. Κατά τους πρώτους µήνες της ζωής του το µωρό πίνει µικρές ποσότητες µητρικού γάλακτος, γι’ αυτό τη συγκεκριµένη περίοδο η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες στα 100 ml µητρικού γάλακτος είναι υψηλή. Τους επόµενους µήνες το µωρό πίνει µεγαλύτερες ποσότητες µητρικού γάλακτος, εποµένως η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ανά 100 ml γάλακτος µειώνεται, προκειµένου να συνεχίσει να καλύπτει τις ανάγκες του µωρού για τη σωµατική και την πνευµατική του ανάπτυξη.
Καθώς το γάλα προσαρµόζεται στη µείωση του ρυθµού ανάπτυξης του βρέφους και στην αντίστοιχη µείωση σε απαιτήσεις πρωτεϊνών, η µικρότερη περιεκτικότητα πρωτεϊνών του µητρικού γάλακτος µεταβάλλεται έτσι ώστε να καλύπτονται τέλεια οι ανάγκες του µωρού.
Αυτό που κάνει το µητρικό γάλα πολύτιµο είναι η µοναδική ποιότητα των πρωτεϊνών του. Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από µικρότερα συστατικά, που ονοµάζονται αµινοξέα. Τα αµινοξέα παίζουν το καθένα συγκεκριµένο ρόλο στην υγεία και στην ανάπτυξη του µωρού, και γι’ αυτό τον λόγο είναι απαραίτητα σε συγκεκριµένες ποσότητες. Ο συνδυασµός των αµινοξέων στις αντίστοιχες ποσότητές τους είναι αυτός που καθορίζει την ποιότητα των πρωτεϊνών. Για παράδειγµα, η ποιότητα των πρωτεϊνών του µητρικού γάλακτος διαφέρει σηµαντικά από την ποιότητα των πρωτεϊνών του αγελαδινού γάλακτος.
Νέες επιστηµονικές έρευνες δείχνουν ότι τα επίπεδα πρωτεϊνών στο µητρικό γάλα µπορούν επίσης να βοηθήσουν το µωρό να διατηρήσει υγιές βάρος.
Σύµφωνα µε τους ερευνητές, οι πρωτεΐνες του µητρικού γάλακτος παίζουν πολύ σηµαντικό ρόλο στη µείωση των πιθανοτήτων να γίνει κάποιος υπέρβαρος στο µέλλον. Τα βρέφη που αποκλειστικά θηλάζουν διατρέχουν µικρότερο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτοµα στο µέλλον.

Πηγή: Pharmaplus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου