Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Σάκχαρο

Σάκχαρο έχουµε όλοι. Αυξηµένο σάκχαρο έχουν οι διαβητικοί, οι πάσχοντες δηλαδή από σακχαρώδη διαβήτη τη µεταβολική ασθένεια η οποία στον ανεπτυγµένο κόσµο παίρνει διαστάσεις επιδηµίας και χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίµα και διαταραχή του µεταβολισµού της γλυκόζης. Εκτός από τον διαβήτη τύπου 1 (γνωστός παλαιότερα ως ινσουλινοεξαρτώµενος ή νεανικός διαβήτης) και τον διαβήτη κύησης, ο διαβήτης τύπου 2 θεωρείται ασθένεια τρόπου ζωής.

Εκτιµάται ότι περισσότεροι από 250 εκατ. άνθρωποι ζουν µε διαβήτη, ενώ προβλέπεται ότι ο αριθµός αυτός θα φτάσει τα 380 εκατ. µέχρι το 2025, καθώς κάθε χρόνο στη λίστα προστίθενται επιπλέον 7 εκατ. άνθρωποι. Τι φταίει; Ο τρόπος ζωής, αποφαίνονται οι επιστήµονες: δηλαδή η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και η συνακόλουθη παχυσαρκία. Για κάθε κιλό αύξησης του βάρους πάνω από το φυσιολογικό ο κίνδυνος διαβήτη αυξάνεται σχεδόν κατά 10%.
Αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και δεν το γνωρίζετε, πιθανόν να είστε ασυµπτωµατικός, όπως συµβαίνει στο αρχικό στάδιο της νόσου. Μπορεί επίσης να παρουσιάζετε κάποια συνηθισµένα συµπτώµατα στα οποία δεν δίνετε σηµασία: µεγαλύτερη δίψα (και περισσότερες επισκέψεις στην τουαλέτα, ιδιαίτερα τη νύχτα), αίσθηµα κούρασης και υπνηλίας, ασυνήθιστη πείνα, αλλαγές στο βάρος, εκνευρισµό, φαγούρα, τραύµατα που αργούν να επουλωθούν, µολύνσεις του δέρµατος, εξανθήµατα κ.ά. Το αιµατολογικό εργαστήριο και µια σειρά εξετάσεων δίνουν την απάντηση στην ερώτηση «έχω σάκχαρο;».
Πρωινή µέτρηση σακχάρου νηστείας: Συστήνεται 12ωρη νηστεία πριν από την εξέταση. Οι φυσιολογικές τιµές του σακχάρου νηστείας κυµαίνονται από 60 mg/dl έως 110 mg/dl. Με πάνω από 125 mg/dl (Aµερικανική ∆ιαβητολογική Eταιρεία) ή πάνω από 140 mg/dl (Παγκόσµιος Oργανισµός Yγείας), απευθύνεστε στον παθολόγο σας ή σε έναν ενδοκρινολόγο, ο οποίος θα σας συστήσει µια εξέταση που ονοµάζεται δοκιµασία ανοχής γλυκόζης.
∆οκιµασία ανοχής γλυκόζης: Περιλαµβάνει περισσότερες από µία αιµοληψίες, προκειµένου να διερευνηθούν οι αυξοµειώσεις της γλυκόζης στο αίµα πριν και µετά τη λήψη της. Αν η τιµή του σακχάρου στη δεύτερη µέτρηση βρεθεί µεγαλύτερη από 140 mg/dl, τότε µιλάµε για διαταραχή της ανοχής της γλυκόζης, η οποία είναι ο προθάλαµος του διαβήτη. Αν η τιµή είναι µεγαλύτερη από 200 mg/dl, µιλάµε για την ύπαρξη διαβήτη.
Εξέταση  γλυκοζυλιωµένης  αιµοσφαιρίνης (HbA1c): Πρόκειται για απλή αιµατολογική εξέταση µε την οποία παρακολουθείται η ρύθµιση του σακχάρου αίµατος, καθώς αντικατοπτρίζει τη µέση τιµή σακχάρου αίµατος τους 3 µήνες πριν από την εξέταση. Τιµές HbA1c < 6% θεωρούνται ενδεικτικές καλού γλυκαιµικού ελέγχου.

«Είμαι στο όριο»

Αν είστε πάνω από 40, µάλλον ευτραφής, µε κληρονοµικό ιστορικό διαβήτη τύπου 2 και ανεβασµένες τιµές στις εξετάσεις, πιθανόν να βρίσκεστε σε κατάσταση «προδιαβήτη». Αν αλλάξετε τρόπο ζωής, οι πιθανότητες να µην περάσετε στο στρατόπεδο των διαβητικών είναι µε το µέρος σας:
  • Μείωση βάρους µε ισορροπηµένο διαιτολόγιο. Όσοι ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, δηλαδή τη Μεσογειακή ∆ιατροφή, βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου τους κατά 95%.
  • Άσκηση. Η έλλειψή της αυξάνει τον κίνδυνο εµφάνισης διαβήτη κατά 25%. Αντίθετα, άνθρωποι µε προδιάθεση διαβήτη, ακόµη και αν παρουσιάζουν ελαφρώς ανεβασµένες τιµές στις εξετάσεις, έχουν 40% λιγότερες πιθανότητες να τον εµφανίσουν αν περπατούν 30-40 λεπτά την ηµέρα. Έρευνες καταδεικνύουν πτώση κατά 20-30% των επιπέδων σακχάρου µετά από οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα. 
Πηγή: PharmaPlus



Πρότασεις προϊόντων από το e-shop μας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου