Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Η εγκυμοσύνη είναι ευτυχία όταν είναι επιθυμητή




  Με τον όρο «αντισύλληψη» αναφερόμαστε σε όλες εκείνες τις μεθόδους που στόχο έχουν την αποτροπή μιας μη προγραμματισμένης εγκυμοσύνης. Το ποσοστό της χρήσης των αντισυλληπτικών μέσων από τα σύγχρονα ζευγάρια παρουσιάζει παγκοσμίως διαρκή αύξηση και σε πολλές χώρες ξεπερνά το 75% του πληθυσμού. Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών, στην Ελλάδα πραγματοποιούνται περίπου 100-120 αμβλώσεις ανά 1.000 εγκυμοσύνες. Μάλιστα, το 6-7% των γυναικών που καταφεύγουν στην άμβλωση είναι κορίτσια ηλικίας 14-19 ετών.

Μεθόδους αντισύλληψης αποτελούν:

  • Το αντισυλληπτικό δισκίο που λαμβάνεται από το στόμα είναι ασφαλές, οικονομικό, με απόλυτη επιστροφή της γονιμότητας μετά τη διακοπή του. Τα νεότερα αντισυλληπτικά (4ης γενιάς) ελαχιστοποιούν τις ανεπιθύμητες ενέργειες (π.χ., θρομβώσεις), ενώ παράλληλα καταπραΰνουν την ακμή και την υπερτρίχωση, οι οποίες, μαζί με τις διαταραχές του εμμηνορρυσιακού κύκλου, απασχολούν πολύ συχνά τις έφηβες. Επιβάλλεται να χρησιμοποιείται με παράλληλη προφύλαξη (προφυλακτικό) για την αποφυγή σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) και, οπωσδήποτε, να μη χορηγείται σε καπνίστριες. Σε αντίθεση με άλλες χώρες του δυτικού κόσμου, όπου η χρήση του είναι πολύ διαδεδομένη (30%), στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (κάτω από 3%).
  • Το ελαστικό ανδρικό προφυλακτικό παρέχει μεγάλη ασφάλεια ως προς την αποφυγή σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και σπάνια αποδεικνύεται μη ασφαλές ως αντισυλληπτικό μέσο (όταν χρησιμοποιείται σχολαστικά και σωστά, είναι ασφαλές κατά 97%). Η μείωση της σεξουαλικής απόλαυσης αποτελεί επιχείρημα κατά της χρήσης του από τα ζευγάρια,  το οποίο, όμως, εύκολα καταρρίπτεται ύστερα από επαρκή ενημέρωση.
  • Τα αντισυλληπτικά υποδόρια εμφυτεύματα βραχείας ή μακράς διαρκείας δεν διαφέρουν ουσιωδώς από το γνωστό από του στόματος αντισυλληπτικό ως προς τη φαρμακολογική δράση, αλλά στοχεύουν στην καλύτερη συμμόρφωση με την αγωγή. Η παρεχόμενη ασφάλεια είναι ίδια (σχεδόν 100%). Στη χώρα μας σχεδόν εκλείπουν για διαφόρους λόγους.
  • Τα ενδομήτρια προθέματα, με ή χωρίς ορμονική δράση (IUD), δεν ενδείκνυνται για τις έφηβες, διότι ενέχουν τον κίνδυνο ανιούσης φλεγμονής (ενδομητρίτιδα, σαλπιγγίτιδα). Χρησιμοποιούνται κυρίως από γυναίκες που έχουν ήδη τεκνοποιήσει και επιθυμούν μακροχρόνια αντισύλληψη με υψηλά ποσοστά ασφάλειας (περίπου 96%).
  • Η χειρουργική στείρωση, είτε με περίδεση των σαλπίγγων στις γυναίκες είτε με περίδεση του σπερματικού πόρου στους άνδρες, ενδείκνυται για ζευγάρια που έχουν τεκνοποιήσει και επιθυμούν να συνεχίσουν τη σεξουαλική επαφή χωρίς το άγχος μιας πιθανής σύλληψης. Το ποσοστό ασφάλειας πλησιάζει το 100%.
  • Η διακεκομμένη συνουσία εφαρμόζεται σε σημαντικό ποσοστό από ζευγάρια ως μέθοδος αντισύλληψης, αλλά δεν ενδείκνυται γιατί έχει υψηλά ποσοστά αποτυχίας (15-30%).
  • Η προγραμματισμένη συνουσία ζευγαριών, όταν η γυναίκα διαθέτει έναν σχετικά σταθερό κύκλο εμμηνορρυσίας, παρέχει περιορισμένη ασφάλεια (με κίνδυνο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης 85-90%).

Eπείγουσα αντισύλληψη

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθούμε και στην επείγουσα αντισύλληψη, η οποία χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις συνουσίας χωρίς προφύλαξη ή όταν υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι τα προφυλακτικά μέσα απέτυχαν. Πρέπει να επισημανθεί πως δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης και πως, λόγω των παρενεργειών της, πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο εκτάκτως και σε συνεννόηση με το γυναικολόγο.
Η επείγουσα αντισύλληψη συνίσταται στη χρήση αντισυλληπτικών δισκίων σε ορισμένη δοσολογία μέσα στα πρώτα 24ωρα από την «ύποπτη» επαφή, ώστε να αποτραπεί η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο ενδομήτριο της γυναίκας.
Ολοκληρώνοντας την περιληπτική αναφορά μας στη σύγχρονη προσέγγιση των αντισυλληπτικών μεθόδων, πρέπει να επισημάνουμε την ανάγκη για περισσότερη και πληρέστερη εκπαίδευση του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού απ’ όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε μελλοντικά να επιτευχθεί σταδιακή υποχώρηση του αριθμού των εκτρώσεων στη χώρα μας.

 Πηγή: Pharmaplus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου