Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Κοινό Κρυολόγημα Ή Γρίπη;

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού και είναι εξαιρετικά συχνό με τα παιδιά να είναι πιο ευάλωτα από τους ενήλικους.

Πολλοί διαφορετικοί τύποι ιών μπορεί να προκαλέσουν κοινό κρυολόγημα με τη μετάδοση να  γίνεται κυρίως μέσω της μεταφοράς του ιού κατά την επαφή με τα χέρια. Σταγονίδια προερχόμενα από τη μύτη επικάθονται σε επιφάνειες όπως χερούλια και τηλέφωνα και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ιοί του κρυολογήματος μπορεί να παραμείνουν ζωντανοί για αρκετές ώρες αυξάνεται ιδιαίτερα η μετάδοσή του.


Τα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνουν ρινική συμφόρηση και φτάρνισμα. Υγρό ενδέχεται να ρέει στο πίσω μέρος του λαιμού, μεταφέροντας τον ιό στο λαιμό και στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας βήχα και πονόλαιμο. Ακολουθούν έντονη ρινική καταρροή, πονοκέφαλος, ήπιος έως μέτριος πυρετός (<38,9ο C) και αίσθημα κόπωσης. Τα περισσότερα κρυολογήματα εξαλείφονται στο πέρας μιας εβδομάδας, με το ¼ των πασχόντων να ταλαιπωρούνται για 14 και πλέον ημέρες.

Οι ασθενείς συχνά χρησιμοποιούν τον όρο «γρίπη» όταν περιγράφουν το κοινό κρυολόγημα. Υπάρχουν κάποιες διαφορές που μας βοηθούν να διαχωρίσουμε τις δυο παθολογικές περιπτώσεις.
  • Η γρίπη είναι εποχιακή και παρατηρείται κυρίως μεταξύ των μηνών Δεκεμβρίου και Μαρτίου, ενώ το κρυολόγημα μπορεί να παρουσιαστεί οποτεδήποτε μέσα στο έτος.
  • Η έναρξη της γρίπης είναι αιφνίδια και τα τυπικά συμπτώματα είναι ρίγος, κόπωση, έντονος πόνος στα άκρα, αϋπνία, ξηρός βήχας και απώλεια όρεξης.
Όσα πρέπει να γνωρίζουμε:



ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ
ΓΡΙΠΗ
          - Η φύση και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων επηρεάζονται από το αίτιο, την ηλικία τους ασθενούς και την υποκείμενη ιατρική κατάσταση.
          -  Προλαμβάνουμε πλένοντας προσεκτικά και συχνά τα χέρια μας, τρεφόμαστε σωστά και αναπαυόμαστε αρκετά

          - Μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ σοβαρή και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες όπως άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με χρόνιες παθήσεις
          - Εμβολιαζόμαστε κάθε Οκτώβρη και αν είναι απαραίτητο λαμβάνουμε δεύτερη δόση κάθε Γενάρη

Προλαμβάνουμε με σύμμαχο τις βιταμίνες!!!

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C → Είναι απαραίτητη για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, υγιή οστά, δόντια και ούλα, καθώς επίσης και στην διατήρηση σε κανονικά επίπεδα των λιπιδίων και της χοληστερίνης του αίματος. Ενισχύει τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων και λαμβάνει μέρος στην κυτταρική και ιστική αναδόμηση.  Οι ανάγκες του οργανισμού σε Βιταμίνη C είναι μεγαλύτερες από οποιαδήποτε άλλη υδατοδιαλυτή βιταμίνη καθώς  όντας αρκετά ευαίσθητη καταστρέφεται εύκολα από τη θερμότητα και το φως με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε την ακριβή ποσότητα πρόσληψής της από τις τροφές. Μπορούμε να τη βρούμε στα φαρμακεία σε μορφή σκόνης, σε ταμπλέτες, κάψουλες,  αναβράζοντα δισκία και μασώμενα δισκία για τα παιδιά.



Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ: LAMBERTS VITAMIN C TIME RELEASED, βαθμιαίας απελευθέρωσης φόρμουλα που απαντάται σε 500mg, 1000mg και 1500mg.
Για την αντιμετώπιση των πρώτων συμπτωμάτων χρησιμοποιούμε κυρίως ECHINACEA , ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βελτιώνει την αντίδραση του οργανισμού μας σε μολύνσεις. Λειτουργεί ως φυσικό αντιβιοτικό απέναντι σε λοιμώξεις, φλεγμονές, το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη.
Υπάρχουν όμως και πιο ενισχυμένες φόρμουλες, εξειδικευμένες και πλούσιες φυσικών συστατικών.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ: CHARAK EXTRAMMUNE ΣΙΡΟΠΙ 200ml / 60 ΤΑΜΠΛΕΤΕΣ, δυναμώνει το ανοσοποιητικό και εκδηλώνει αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, κοινό κρυολόγημα, εποχιακές ιώσεις, αλλεργικές αντιδράσεις. To EXTRAMMUNE μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μονοθεραπεία ή ως συμπληρωματική αγωγή μαζί με αντιβιοτικά, ενισχύοντας τη δράση τους, όταν η λοίμωξη το επιβάλλει.

ΠΗΓΕΣ: MAYO CLINIC «ΥΓΕΙΑ & ΠΡΟΛΗΨΗ», RUTTER-ΠΙΤΣΙΛΙΔΗΣ-ΛΑΣΚΑΡΗΣ «ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ» , CHARAK CATALOGUE, LAMBERTS CATALOGUE
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΦΡΙΤΣΑ ΑΝΝΗ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ/ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου