Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Ποια είναι η καταλληλότερη ώρα για τη λήψη των συμπληρωμάτων διατροφής;


Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ποσό σημαντικές είναι οι βιταμίνες και τα μέταλλα στο να βοηθήσουν το σώμα μας να λειτουργήσει σωστά. Γνωρίζετε όμως ότι ο χρόνος λήψης των συμπληρωμάτων μπορεί να αυξήσει  ή ακόμα κ να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους;
 
Έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, δίνει σημαντικά επιχειρήματα για το ότι πρέπει να δίνουμε προσοχή στην ώρα που λαμβάνουμε καθημερινώς τα σκευάσματα αυτά.

ΠΡΩΙ

Σίδηρος: Βασικό συστατικό της αιμογλοβίνης, χαμηλά επίπεδά του έχουν ως αποτέλεσμα αίσθημα κόπωσης και χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα. Η καλύτερη ώρα λήψης του είναι το πρωί με άδειο στομάχι. Αποφύγετε να κάνετε λήψη του με τσάι ή καφέ καθώς η καφεΐνη και οι τανίνες μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφησή του. Προσοχή επίσης στο ασβέστιο (βασικό συστατικό γαλακτοκομικών προϊόντων) το οποίο είναι ισχυρός παρεμποδιστής στην απορρόφηση του σιδήρου οπότε βεβαιωθείτε ότι ΔΕΝ τα λαμβάνετε ταυτοχρόνως.

Βιταμίνη C: Υδατοδιαλυτή βιταμίνη, υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, δίνει ενέργεια και είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Παραμένει λίγες ώρες στην κυκλοφορία του αίματος οπότε είναι προτιμότερο να λαμβάνεται σε διαιρεμένες δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας ξεκινώντας από το πρωί μέχρι το απόγευμα.

Σύμπλεγμα βιταμινών Β: Αποτελείται από 8 υδατοδιαλυτές βιταμίνες, σημαντικές για τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και για την τόνωση του μεταβολισμού. Η καταλληλότερη ώρα λήψης τους είναι με το πρωινό ώστε να μας τονώσουν και να μας δώσουν ενέργεια να ξεκινήσουμε τη μέρα μας δυναμικά.

Βιταμίνη Ε: Λιποδιαλυτό φυσικό αντιοξειδωτικό, προστατεύει τα κύτταρά μας από τις ελεύθερες ρίζες. Χρειάζεται για τη διατήρηση υγιούς καρδιάς και κυκλοφορικού. Απορροφάται καλύτερα όταν καταναλώνεται με διαιτητικά λίπη  για παράδειγμα γάλα με δημητριακά, ξηροί καρποί, γιαούρτι ή αβοκάντο.

ΠΡΩΙ/ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Συνένζυμο Q10: Βρίσκεται σε κάθε κύτταρο, ειδικά σε όργανα με υψηλές ενεργειακές ανάγκες (όπως η καρδιά) συμβάλλοντας στην παραγωγή ενέργειας. Απορροφάται καλύτερα όταν τα συμπληρώματα λαμβάνονται με τροφές οι οποίες περιέχουν διαιτητικά λίπη, ιδανικά με το πρωινό ή μεσημεριανό ώστε να αποφευχθούν  πιθανές αρνητικές επιδράσεις στον ύπνο.

Ψευδάργυρος: Βασικό μέταλλο το οποίο βρίσκεται σε πρωτεϊνούχα τρόφιμα όπως ψάρια, οστρακοειδή, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Σημαντικό για το ανοσοποιητικό μας, τη γονιμότητα και το αναπαραγωγικό μας σύστημα. Λήψη το μεσημέρι  με φαγητό καθώς μπορεί να προκαλέσει ναυτία αν γίνει λήψη του με άδειο στομάχι. Αποφύγετε ταυτόχρονη λήψη του με ασβέστιο ή σίδηρο.

Ιώδιο: Ιχνοστοιχείο το οποίο βοηθάει στις νοητικές λειτουργίες και το δέρμα. Δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό, άρα απαιτείται συστηματική λήψη. Μελέτες δείχνουν ότι αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, άρα συνιστάται η λήψη του το μεσημέρι.

ΜΕΣΗΜΕΡΙ/ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Βιταμίνη D: Συντίθεται από τον οργανισμό μετά την έκθεσή του στον ήλιο. Βοηθάει το σώμα να διατηρήσει υγιή οστά, δόντια και μύες. Βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου.  Καλύτερα να λαμβάνεται με γεύμα το οποίο περιέχει διαιτητικά λιπαρά.

Βιταμίνη Κ: Βοηθά στην πήξη του αίματος, στο κλείσιμο πληγών και στη διατήρηση υγιών οστών. Λήψη οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, καλύτερα μαζί με βιταμίνες C, D και ασβέστιο.

Ιχθυέλαια: Πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, βοηθούν στην λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, των ματιών και συντελούν στην φυσιολογική ανάπτυξη. Καλύτερα η λήψη τους να γίνεται με τροφή για καλύτερη απορρόφησή τους.

ΑΠΟΓΕΥΜΑ/ΒΡΑΔΥ

Ασβέστιο: Σημαντικό συστατικό στον ανθρώπινο οργανισμό. Το μεγαλύτερο ποσοστό του βρίσκεται στα οστά και τα δόντια. Βοηθά στη μεταφορά νευρικών ερεθισμάτων και στην λειτουργία των μυών. Πολλοί υποστηρίζουν τη λήψη του το βράδυ γιατί τότε αξιοποιείται καλύτερα.

Μαγνήσιο: Συντελεί στη διατήρηση υγιών οστών και δοντιών. Έχει μυοχαλαρωτική δράση και βοηθά στο νευρικό σύστημα. Βοηθά και στον ύπνο γι’ αυτό μπορεί να ληφθεί πριν πάτε να κοιμηθείτε.

Προβιοτικά: Ζωντανοί μικροοργανισμοί γνωστοί και ως «φιλικά βακτήρια». Βοηθούν στη διατήρηση και ενίσχυση της μικροχλωρίδας του εντέρου. Λαμβάνονται με νερό σε άδειο στομάχι 30-60’ προ γευμάτων ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αλληλεπίδρασή τους με τα πεπτικά ένζυμα. Όχι ταυτόχρονη λήψη τους με τα αντιβιοτικά.

Πηγή: newhope.com
Επιμέλεια - μετάφραση: Λουκία Μιχαηλίδου - Χημικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου