Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

32 Τρόποι Χρήσης Για Το Έλαιο Καρύδας Που Δεν Έχετε Ξανακούσει!


Το λάδι καρύδας είναι ένα εδώδιμο ωμό λάδι, που χρησιμοποιείται ευρέως στις τροπικές χώρες εδώ και πολλές γενιές, αποτελώντας την κύρια πηγή μαγειρικού ελαίου στη διατροφή τους. Έχει πολλές χρήσεις στη μαγειρική, τη φαρμακευτική και τη βιομηχανία. Είναι ανθεκτικό στη θερμότητα, πράγμα που το καθιστά κατάλληλο και για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως το τηγάνισμα.

Το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε λαυρικό οξύ, το οποίο είναι γνωστό για τις αντιικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητισιακές του ιδιότητες. Σκοτώνει τους μύκητες που προκαλούν λοιμώξεις, παράσιτα, βακτηριακές μολύνσεις, επιδερμικούς μύκητες, ερεθισμούς του δέρματος και άλλες μολύνσεις. Αυξάνει την ενέργεια και την αντοχή, ενισχύοντας τη φυσική και αθλητική επίδοση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι Ασιάτες που καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες λαδιού καρύδας στη διατροφή τους δεν πάσχουν από τις σύγχρονες ασθένειες που εμφανίζονται σε κατοίκους της δύσης. Μειώνει το στρες, εξισορροπεί τα επίπεδα της χοληστερόλης, εξολοθρεύει ιούς, οι οποίοι προκαλούν έρπη, ηπατίτιδα C και άλλες ασθένειες, σκοτώνει τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για έλκος, μόλυνση του οισοφάγου, ορθοδοντικά νοσήματα, πνευμονία, γονόρροια.

Βελτιώνει την πέψη και βοηθά στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, βιταμινών, μετάλλων και αμινοξέων από τον οργανισμό. Καλμάρει το στρες που επηρεάζει το πάγκρεας και συμπληρώνει τα συστήματα ενζύμων του σώματος. Βοηθά να μειωθούν τα συμπτώματα του διαβήτη. Διαλύει τις πέτρες των νεφρών και βοηθά στην προστασία τους.

Λειτουργεί ακόμη ως αντιοξειδωτικό. Τα οφέλη του μπορούν να αποδοθούν στην έντονη παρουσία του λαυρικού, του καπρικού και του καπρυλικού οξέως.

Το έλαιο καρύδας είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, το ευεργετικό αποτελέσματα του οποίου είναι ορατό τόσο όταν λαμβάνεται σε βρώσιμη μορφή όσο και όταν χρησιμοποιείται εξωτερικά.

 

Για την υγεία


  • Όταν κοπείτε ή έχετε μια μικρή πληγή. Το έλαιο καρύδας συμβάλλει στην ταχύτερη επούλωση των πληγών. Απλά λιπάνετε την τραυματισμένη περιοχή του δέρματός σας.
  • Φροντίδα των δοντιών και του στόματος. Το λάδι καρύδας καταπολεμά επιτυχώς την άσχημη αναπνοή και την οδοντική πλάκα. Πλύνετε το στόμα σας το πρωί με μια κουταλιά της σούπας λιωμένο έλαιο καρύδας και το βράδυ πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας.
  • Όταν πάσχετε από φλεγμονές. Αυτό το έλαιο έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Χρησιμοποιήστε το για να κάνετε γαργάρες όταν βήχετε και λιπάνετε τις τραυματισμένες περιοχές μετά από ένα κάψιμο ή ένα δάγκωμα από έντομο.
  • Όταν έχετε πυρετό ή πόνο. Το έλαιο καρύδας λειτουργεί ως αναγωγέας πυρετού και παυσίπονο, γι 'αυτό είναι καλύτερο να αυξήσετε την κατανάλωσή του όταν έχετε πονόλαιμο ή άλλη ασθένεια που σχετίζεται με το κρύωμα.
  • Όταν έχετε πονοκέφαλο μετά από μέθη. Η κατανάλωση ελαίου καρύδας μειώνει τις αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ.
  • Για τον θυρεοειδή. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση ελαίου καρύδας βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
  • Για τα οστά. Η κατανάλωση του ελαίου αποτρέπει την οστεοπόρωση. Βοηθά επίσης να μειώσει τον πόνο αρθρίτιδας αν το χρησιμοποιείτε για να κάνετε μασάζ στις αρθρώσεις.
  • Προστασία από τα κουνούπια. Για να τα κρατήσετε μακριά, αναμίξτε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο ylang-ylang με λάδι καρύδας και εφαρμόστε στο δέρμα.

Για ομορφιά


  • Ενυδατική λοσιόν. Το προϊόν αυτό ενυδατώνει το δέρμα σας και φροντίζει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο λάδι. Σκουπίστε καθημερινά το πρόσωπό σας με ένα σφουγγάρι που έχει εμποτιστεί με το έλαιο. Για να αποφύγετε το τέντωμα του δέρματος ακολουθείστε τις γραμμές του προσώπου κάνοντας μασάζ.
  • Λύση για ρυτίδες. Για να καταπολεμήσετε τις ρυτίδες, μπορείτε να πάρετε το έλαιο και σε πόσιμη μορφή αλλά και να το εφαρμόσετε στο δέρμα.
  • Κρέμα ματιών. Πριν πάτε για ύπνο, εφαρμόστε λάδι καρύδας γύρω από τα μάτια. Εάν το κάνετε συστηματικά, θα παρατηρήσετε σύντομα τη μείωση των ρυτίδων σε αυτήν την περιοχή.
  • Ένα φάρμακο κατά της δερματίτιδας. Η συστηματική χρήση αυτού του προϊόντος βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση του δέρματος που πάσχει από ατοπική δερματίτιδα. Συνιστάται η εφαρμογή καθαρού ελαίου στις περιοχές του ασθενούς δέρματος δύο φορές την ημέρα.
  • Μάσκα για ταλαιπωρημένα μαλλιά. Το έλαιο καρύδας είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο για την αποκατάσταση της υγείας και της ομορφιάς των μαλλιών σας. Τρίψτε το στις ρίζες των μαλλιών και, στη συνέχεια, απλώστε σε όλο το μήκος των μαλλιών. Αφήστε τη μάσκα για μισή ώρα έως μία ώρα και στη συνέχεια πλύνετε τα μαλλιά σας με σαμπουάν.
  • Μια θεραπεία για την πιτυρίδα. Το λάδι καρύδας ενυδατώνει και καταπραΰνει το τριχωτό της κεφαλής σας και θεραπεύει την πιτυρίδα. Εφαρμόστε το στις ρίζες των μαλλιών και αφήστε το όλη τη νύχτα.
  • Βάλσαμο για τα χείλη. Το λάδι ενυδατώνει και αναζωογονεί το δέρμα των χειλιών, εξυγιαίνει τις ρωγμές και αποτρέπει την περαιτέρω εμφάνισή τους.
  • Σκληρυντικό νυχιών. Για την αντιμετώπιση των εύθραυστων και αφυδατωμένων νυχιών, εφαρμόστε το λάδι στην επιφάνεια των νυχιών.
  • Απολέπιση σώματος. Ανακατεύουμε μια κουταλιά της σούπας έλαιο καρύδας και μια κουταλιά αλεσμένου καφέ. Ο καφές χρησιμοποιείται ως λειαντικός παράγοντας, αλλά μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με ψιλοκομμένο θαλασσινό αλάτι, ζάχαρη, σίτου ή κοκκοφοίνικα.
  • Αποσκληρυντικό δέρματος. Χρησιμοποιήστε το λάδι για να μαλακώσετε το δέρμα στους αγκώνες, τις φτέρνες και γύρω από τα νύχια.

Στο μαγείρεμα


Για το μαγείρεμα, χρησιμοποιήστε βρώσιμο λάδι, όχι καλλυντικό (θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα).

  • Λάδι για τηγάνισμα και ψήσιμο. Όταν θερμαίνεται, σε αντίθεση με κάποια άλλα φυτικά έλαια, τα λίπη καρύδας διατηρούν τη δομή και τις χρήσιμες ιδιότητές τους. Εκτός αυτού, δίνει ένα πικάντικο άρωμα στα πιάτα σας και εμπλουτίζει τη γεύση τους.
  • Μπορείτε να προσθέσετε βούτυρο καρύδας σε πολτοποιημένη πατάτα, χυλό και σούπα. Εκτός από μια ενδιαφέρουσα γεύση, τα πιάτα με βούτυρο καρύδας μειώνουν την όρεξη.
  • Μυστικό συστατικό για smoothies. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας σε οποιοδήποτε smoothie για να το μετατρέψετε σε ένα ποτό ενέργειας. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους επειδή το λάδι αυτό συμβάλλει στην απώλεια βάρους, όσο περίεργο κι αν μπορεί να ακούγεται.
  • Μαγιονέζα. Όταν κάνετε μαγιονέζα, χρησιμοποιήστε λάδι καρύδας αντί για ηλιέλαιο. Θα πάρετε ένα νόστιμο και υγιεινό προϊόν καθώς αυτό το λάδι μειώνει το επίπεδο της κακής χοληστερόλης.
  • Για τα αυγά. Λόγω των αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων του, το έλαιο καρύδας αυξάνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των αυγών όταν εφαρμόζεται στο κέλυφος των αυγών.

Για μωρά και μέλλουσες μητέρες


  • Για το στήθος. Αυτό το έλαιο θεραπεύει τις πληγές στις θηλές που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Είναι ασφαλές για τα μωρά επειδή δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις.
  • Κατά των ραγάδων. Εάν εφαρμόζετε συστηματικά λάδι καρύδας στο σώμα σας, αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις ραγάδες.
  • Για το δέρμα του μωρού. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό είναι το καλύτερο προϊόν φροντίδας του δέρματος για μωρά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από το μπάνιο και ως λάδι μασάζ.
  • Αποφύγετε τον ερεθισμό της πάνας. Σκουπίστε το δέρμα του μωρού σας με ένα πανάκι εμποτισμένο με έλαιο καρύδας όταν αλλάζετε πάνες για να αποφύγετε εξανθήματα και κοκκινίλες.

Για οικιακή χρήση


  • Λάδι για συσκευές κουζίνας. Μεταλλικά σκεύη μαγειρέματος και κοπής μετά τη χρήση, καθώς και επιφάνειες. Το λάδι καρύδας θα τα προστατεύει από τη σκουριά και θα τα κρατάει πιο αιχμηρά.
  • Βερνίκι επίπλων. Εφαρμόστε λίγο λάδι σε ένα κομμάτι φυσικού υφάσματος και σκουπίστε τα έπιπλα. Μπορείτε επίσης να σκουπίσετε ξύλινες σανίδες κοπής - αυτό θα αποτρέψει το στέγνωμα και το σπάσιμο.
  • Ένα φερμουάρ κολλημένο. Αν δεν μπορείτε να ανοίξετε την τσάντα ή το μπουφάν σας, εφαρμόστε λίγο λάδι από καρύδα στο φερμουάρ για να λύσετε το πρόβλημα.
  • Ξεκινώντας μια φωτιά. Αντί να χρησιμοποιείτε χημικά υγρά, δοκιμάστε βαμβακερό ύφασμα εμποτισμένο με λάδι καρύδας.
  • Δερμάτινα είδη. Το έλαιο καρύδας θα κάνει πορτοφόλια, τσάντες, παπούτσια, γάντια και άλλα δερμάτινα προϊόντα να λάμπουν.
Επιμέλεια: Μπαφέρου Κωνσταντίνα, Αισθητικός
Πηγές: https://brightside.me/inspiration-tips-and-tricks/30-uses-for-coconut-oil-you-havent-heard-before-274110/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου