Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Τα Οφέλη Της Σωματικής Άσκησης





Η τακτική άσκηση είναι από τα βασικότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε τις ασθένειες και να απολαμβάνουμε τη ζωή.


7 Θετικές Συνέπειες της άσκησης για την υγεία!!!


1. Βελτιώνει το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα


Η άσκηση μειώνει τη συσσώρευση βλαβερών αποθέσεων στις αρτηρίες, αυξάνοντας τη συγκέντρωση λιποπρωτείνης υψηλής πυκνότητας (HDL ή "καλή" χοληστερίνη) στο αίμα. Επίσης, δυναμώνει την καρδιά, η οποία αντλεί το αίμα πιο αποτελεσματικά, και μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης, ακόμη και αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Τονώνει το αναπνευστικό σύστημα βελτιώνοντας τη ρυθμική, βαθιά αναπνοή.

2. Δυναμώνει τα οστά και τους μύες


Η σωματική άσκηση είναι ίσως ο βασικότερος παράγοντας για τη διατήρηση της πυκνότητας  των οστών. Παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, καθώς δυναμώνει τα οστά.

3. Βοηθά στον έλεγχο του βάρους


Σε συνδυασμό με σωστή διατροφή, η άσκηση βοηθά στην απώλεια κιλών, αποτρέποντας τις ασθένειες και τις παθήσεις που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος.

4. Προλαμβάνει και αντιμετωπίζει το διαβήτη


Η τακτική άσκηση και η σωστή διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου όταν το άτομο είναι διαβητικό. Η μέτρια άσκηση συντελεί στην καλύτερη λειτουργία της ινσουλίνης, μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου.

5. Ανακουφίζει από το άγχος, την κατάθλιψη και τον πόνο


Η άσκηση καταπολεμά το άγχος, την κατάθλιψη και τον πόνο ενεργοποιώντας ορισμένους νευροδιαβιβαστές, δηλαδή τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούν τα νευρικά κύτταρα για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.  Έτσι δημιουργούν μια αίσθηση ευεξίας. Μας βοηθούν να χαλαρώνουμε και μας ανακουφίζουν από τον πόνο.

 

6. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου


Η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη, του ενδομητρίου καθώς και άλλων τύπων καρκίνου.

 

7. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου


Η μέτρια άσκηση τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο βοηθά να χαλαρώνουμε και να κοιμόμαστε καλύτερα. Ο καλός βραδινός ύπνος βοηθά ώστε να διατηρείται  η σωματική και πνευματική μας υγεία.

 

Η συμβουλή μας: ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ…


Το περπάτημα είναι εξαιρετική άσκηση, απλή, ανέξοδη και δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό παρά μόνο ένα ζευγάρι άνετα αθλητικά παπούτσια. Ξεκινήστε με 20 λεπτά περπάτημα 3 φορές την εβδομάδα και σταδιακά αυξήστε τα λεπτά και τις ημέρες.

Πηγή: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (MAYO CLINIC)
Επιμέλεια: Καφρίτσα Άννη (Νοσηλεύτρια/ Βοηθός Φαρμακείου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου