Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Αρθρίτιδα Και Φυσικοί Τρόποι Αντιμετώπισης


Αρθρίτιδα είναι ο όρος που συχνά χρησιμοποιείται για κάθε είδους διαταραχή που αφορά τις αρθρώσεις. Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι αρθρίτιδας, με πιο κοινές μορφές την οστεοαρθρίτιδα (εκφυλιστική νόσος  των αρθρώσεων) και την ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται συνήθως με την ηλικία και επηρεάζει κυρίως τα δάκτυλα, τα γόνατα και το ισχίο. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αντιθέτως είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα όπως και άλλα είδη αρθρίτιδας, μεταξύ άλλων τα πιο γνωστά  η ψωριασική αρθρίτιδα και ο ερυθηματώδης  λύκος.

Τα γενικά συμπτώματα αυτών των παθήσεων είναι ο πόνος και η δυσκαμψία των αρθρώσεων. Οι αρθρώσεις μπορεί να εμφανίζουν ερυθρότητα, θερμότητα, οίδημα και μειωμένο εύρος της φυσιολογικής κίνησης της άρθρωσης. Η εξέλιξη των συμπτωμάτων μπορεί άλλοτε να είναι ιδιαίτερα ταχεία και άλλοτε να είναι σταδιακή.

Επειδή δεν υπάρχει θεραπεία για την νόσο συνηθίζεται συμπτωματική αντιμετώπιση της νόσου με τη χρήση παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για την μείωση του πόνου και της φλεγμονής στις πάσχουσες περιοχές και δευτερεύοντες θεραπευτικοί στόχοι είναι η πρόληψη της φθοράς του αρθρικού υγρού και η διατήρηση της λειτουργικότητας  της άρθρωσης.

Τα Μ.Σ.Α.Φ. παρότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση τόσο του πόνου όσο και στην μείωση της φλεγμονής, δεν ενδείκνυνται για μακροχρόνια χρήση και καλό είναι να χρησιμοποιούνται για βραχύ χρονικό διάστημα όταν οι πόνοι δεν υποχωρούν με άλλους τρόπους, καθώς υπάρχει πληθώρα ανεπιθύμητων ενεργειών.

Εναλλακτικά για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, για την μείωση της φλεγμονής και την καθυστέρηση της εκφύλισης  του χόνδρου των αρθρώσεων έχουν προταθεί αρκετά φυσικά προϊόντα που έχει αποδειχθεί κλινικά ότι μπορούν να βοηθήσουν με σαφώς λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. 

Τέτοια προϊόντα είναι το SAM-e, το Boswellia Serrate, η Καψαϊκίνη, ο Κουρκουμάς, τα Ιχθυέλαια (λόγω των Omega-3 λιπαρών οξέων), το Τζίντζερ, η Γλυκοζαμίνη, η Χονδροϊτίνη, Υαλουρονικό Οξύ.

 

SAM-e


Το SAM-e δρα ως αναλγητικό και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη των χόνδρων και επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης (νευροδιαβιβαστής) μειώνοντας έτσι την αντίληψη του πόνου.

 

Boswellia Serrata


Τα ενεργά συστατικά της ρητίνης του φυτού Boswellia γνωστά και ως μποσβελικά οξέα, όπως έδειξε μελέτη που εκπονήθηκε το 2008 χρησιμοποιώντας εκχύλισμα του φυτού, μειώνουν αισθητά τον πόνο μετά από την πρώτη κιόλας εβδομάδα χρήσης. Επιβράδυνση στη βλάβη του χόνδρου παρατηρήθηκε μετά από 3μηνη χρήση.

Κουρκουμίνη


Είναι η δραστική χημική ουσία που βρίσκουμε στη ρίζα του κουρκουμά και μπορεί να μειώσει τον κοινό πόνο και το πρήξιμο, μπλοκάροντας τα αντιφλεγμονώδη ένζυμα και τις κυτοκίνες. Σε μικρή μελέτη του 2012, ένα παράγωγο κουρκουμίνης, το BCM-95 έδειξε βέλτιστα αποτελέσματα ακόμη και σε σύγκριση με τη δικλοφενάκη που χρησιμοποιείται ως φάρμακο εκλογής σε πόνους των αρθρώσεων.

Τζίντζερ


Έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες παρόμοιες με την ιμπουπροφένη και τους αναστολείς COX-2.

Γλυκοζαμίνη και Χονδροϊτίνη


Είναι δομικά στοιχεία του φυσιολογικού χόνδρου. Ως συμπλήρωμα διατροφής μπορούν να αποτελέσουν τις δομικές μονάδες για τις πρωτεογλυκάνες. Φαίνεται επίσης ότι διεγείρουν το χονδροκύτταρα για να παράγουν και νέο κολλαγόνο.

Ιχθυέλαια (ΟΜΕGA-3 Λιπαρά Οξέα EPA και DHA)


Μπλοκάρουν τις κυτοκίνες και τις προσταγλαδίνες που είναι παράγοντες της φλεγμονής και τα ίδια μετατρέπονται σε ρεσολβίνες που είναι ισχυροί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες.

Μία μέτα-ανάλυση του 2010 έδειξε ότι το ιχθυέλαιο μείωσε σημαντικά την σκληρότητα του χόνδρου και οι ασθενείς εν συνεχεία μείωσαν ή σταμάτησαν την χρήση Μ.Σ.Α.Φ.

Καψαϊκίνη


Η καψαϊκινη μειώνει προσωρινά την ουσία P που είναι πομπός πόνου. Η χρήση της εντοπίζεται σε σκευάσματα για εξωτερική τοπική χρήση σε gel, κρέμες και έμπλαστρα.

Τα παραπάνω φυσικά συστατικά εμπεριέχονται σε πληθώρα συμπληρωμάτων διατροφής που μπορείτε να βρείτε στο φαρμακείο. Επισκεφτείτε τα φαρμακεία μας για να σας προτείνουμε το καταλληλότερο για εσάς.

Πηγές: Arthritis Foundation (www.arthritis.org ), www.webmed.com
Συγγραφή/επιμέλεια/μετάφραση: Ματσάγκας Μανώλης, Φαρμακοποιός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου