Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Όσα Πρέπει Να Ξέρετε Για Την Ιλαρά

Ο ιός της ιλαράς μπαίνει στον οργανισμό από την μύτη ή το στόμα είτε μέσω του αέρα και κυκλοφορεί σε ολόκληρο τον οργανισμό. Βρέφη μικρότερα των 6 μηνών δεν αρρωσταίνουν γιατί έχουν ακόμη αντισώματα εναντίον της ιλαράς από την μητέρα τους.

Η ιλαρά είναι εξαιρετικά μεταδοτική - το 90% των ανθρώπων που δεν έχουν ανοσία και μοιράζονται τον ίδιο χώρο με ένα μολυσμένο πρόσωπο θα νοσήσουν. Η ασυμπτωματική περίοδος επώασης ξεκινά 9-12 ημέρες μετά την αρχική έκθεση στον ιό και η νόσηση διαρκεί 2-4 ημέρες πριν, μέχρι 2-5 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος (δηλαδή 4-9 ημέρες συνολικά).

Στην ιλαρά ο άρρωστος δίνει την εικόνα ενός κοινού κρυολογήματος. Έχει δηλαδή, ρινική καταρροή, πυρετό, κόκκινα μάτια που "τρέχουν", και βήχα. Την τέταρτη περίπου μέρα ,ο πυρετός είναι πιο ψηλός και εμφανίζεται το εξάνθημα, πρώτα στο κεφάλι και σταδιακά επεκτείνεται προς το υπόλοιπο σώμα. Το εξάνθημα αποτελείται από κόκκινες κηλίδες που σε πολλά σημεία ενώνονται μεταξύ τους. Το εξάνθημα διαρκεί περίπου 5-6 μέρες και αρχίζει να φεύγει με την ίδια σειρά που εμφανίστηκε. Στα σημεία του δέρματος που το εξάνθημα φεύγει μπορεί να παρουσιαστεί ελαφρό ξεφλούδισμα. Μια μέρα πριν την εμφάνιση του εξανθήματος, μπορεί ο άρρωστος να παρουσιάσει τις κηλίδες Koplik. Πρόκειται για μικρές άσπρες κηλίδες, που στην περιφέρεια τους έχουν κόκκινη ζώνη και βρίσκονται μέσα στο στόμα, στη μέσα πλευρά από τα μάγουλα.

 

Υπάρχει θεραπεία;


Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ιλαρά. Οι περισσότεροι ασθενείς με ελαφράς μορφής ιλαρά θα αναρρώσουν με ανάπαυση και υποστηρικτική αγωγή. Είναι, ωστόσο, σημαντικό να αναζητείται ιατρική συμβουλή αν ο ασθενής χειροτερεύει, καθώς μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές.

Μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν πνευμονία, ωτίτιδες, βρογχίτιδα και εγκεφαλίτιδα. Η οξεία εγκεφαλίτιδα της ιλαράς έχει ποσοστό θνησιμότητας της τάξης του 15%. Αν και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την εγκεφαλίτιδα της ιλαράς, τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα για την βακτηριακή πνευμονία, ιγμορίτιδα ή βρογχίτιδα που μπορεί να ακολουθήσουν την ιλαρά.

Όλες οι άλλες θεραπείες αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα με ιβουπροφαίνη ή παρακεταμόλη, για να μειώσει τον πυρετό και τον πόνο και, εφόσον απαιτείται, ταχείας δράσης βρογχοδιασταλτικό για το βήχα.

Η χρήση της βιταμίνης Α στη θεραπεία έχει ερευνηθεί επίσης. Μετά από συστηματική παρακολούθηση της χρήσης της δεν διαπιστώθηκε σημαντική μείωση της συνολικής θνησιμότητας, παρατηρήθηκε όμως μείωση της θνησιμότητας στα παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών.

Οι ασθενείς πρέπει να πίνουν μπόλικα υγρά και βιταμίνες, για να μην αφυδατωθούν από τον ψηλό πυρετό.

Τέλος πρέπει να ξεκουράζονται στο κρεβάτι και να αποφεύγουν το διάβασμα ή την παρακολούθηση της τηλεόρασης, γιατί τα μάτια τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου