Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Τι Πρέπει Να Τρώμε Στην Παραλία


Το καλοκαίρι και ιδιαίτερα στη διάρκεια των διακοπών μας, τις περισσότερες ώρες τις περνάμε σε κάποια παραλία. Κι εκεί που κολυμπάμε, παίζουμε ρακέτες, κάνουμε ηλιοθεραπεία ή οτιδήποτε άλλο, να 'σου ξαφνικά το στομαχάκι γουργουρίζει παραπονεμένο. Η πρώτη σκέψη είναι πέσουμε με τα μούτρα στο ψυγείο του beach bar και να καταβροχθήσουμε ό,τι πιο ανθυγιεινό περιέχει!

Δε λέω βέβαια, ό,τι και να επιλέξουμε να φάμε σίγουρα θα μας δώσει ενέργεια. Δε θα μας προσφέρει όμως τις απαραίτητες βιταμίνες για την προστασία που ο οργανισμός έχει ανάγκη (ιδιαίτερα) κάτω από τον ήλιο. Γι' αυτό σκέφτηκα να βοηθήσω λίγο την κατάσταση όσον αφορά τη διατροφή μας στην παραλία, μια και δεν αποτελώ εξαίρεση στο παραπάνω πρόβλημα!

Προτάσεις με μικρά υγιεινά γεύματα για την παραλία


Φρέσκα φρούτα. Διάφορα φρούτα πλούσια σε βιταμίνες και ιδιαίτερα σε βιταμίνη C, δίνουν ενέργεια, δροσίζουν και προσφέρουν την ενυδάτωση και την προστασία που χρειάζεται ο οργανισμός μας κάτω από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Εύκολες και καλές επιλογές είναι τα βερύκοκα, ροδάκινα ή νεκταρίνια, κεράσια, σταφύλια και μπανάνες.

Τοστ. Μικρά ολικής άλεσης ή πολύσπορα ψωμάκια με βραστή γαλοπούλα και άπαχο τυρί, σίγουρα θα διακόψουν την πείνα μας μέχρι την επιστροφή μας στο σπίτι.

Ξηροί καρποί. Ένα σακουλάκι με ανάλατους ξηρούς καρπούς όπως κάσιους, αποξηραμένες σταφίδες, φυστίκια, αμύγδαλα, καρύδια, καθαρισμένους ηλιόσπορους και φουντούκια θα δώσουν ενέργεια και τα πολυακόρεστα λιπαρά (καλά λιπαρά) που χρειάζεται ο οργανισμός. Επιπλέον οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, η οποία συμβάλλει στην αντιγήρανση και προστατεύει το δέρμα μας από τις καταστρεπτικές συνέπειες των ελεύθερων ριζών.

Νερό. Ο οργανισμός μας, στην παραλία κάτω από τον ήλιο, αφυδατώνεται πολύ γρήγορα και το νερό που καταναλώνουμε πρέπει να είναι άφθονο. Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο!

Ανάμικτοι φυσικοί χυμοί. Ο ανάμικτος φυσικός χυμός είναι πιο χορταστικός από το φυσικό χυμό του ενός φρούτου. Αν υπάρχει beach bar στην παραλία που βρισκόμαστε και διαθέτει φρέσκους φυσικούς χυμούς, τότε μπορούμε να παραγγείλουμε έναν ανάμεικτο φυσικό χυμό με τα φρουτά της επιλογής μας. Αρκεί βέβαια τα φρούτα που θα επιλέξουμε να είναι διαθέσιμα! Όπως π.χ. 
- (Διψασμένη πελάτισσα:) Έναν ανάμικτο χυμό μάνγκο με passion fruit παρακαλώ.
- (Χαριτωμένος bartender:) Βεβαίως δεσποινίς, να στο τυλίξω ή το προτιμάς έτσι;

Μπάρες δημητριακών. Οι μπάρες δημητριακών είναι πλούσιες σε βιταμίνες και φυτικές ίνες και δίνουν πολύ γρήγορα την αίσθηση πληρότητας στο στομάχι. Οπότε αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή για τη διατροφή μας στην παραλία.

Γιαούρτι με δημητριακά. Δροσερό και γευστικό σνακ! Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και τα δημητριακά περιέχουν βιταμίνες και φυτικές ίνες. Ο συνδυασμός τους αποτελεί ιδανικό υγιεινό και απολαυστικό σνακ για την παραλία.

Τώρα εδώ που τα λέμε, αν πιούμε και μια φορά στο τόσο μία παγωμένη γρανίτα φράουλα δε θα χαλάσει κι ο κόσμος!

Tip: Υπάρχουν στο εμπόριο πολύ μικρά, ελαφριά και όμορφα τσαντάκια που διατηρούν στο εσωτερικό τους χαμηλή θερμοκρασία. Ώστε ό,τι και να επιλέξεις να πάρεις μαζί σου, θα διατηρηθεί φρέσκο και δροσερό!

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ ΗΡΩ
Βοηθός φαρμακείου, Απόφοιτος Τεφαα Αθηνών,
Msc Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Διατροφή και άσκηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου