Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Τα οφέλη των συμπληρωμάτων διατροφής κολλαγόνου και τυχόν παρενέργειες




Επειδή το κολλαγόνο είναι μία καθαρή πρωτεΐνη, έχει πολλές εφαρμογές ως συμπλήρωμα πρωτεΐνης. Το κολλαγόνο μπορεί να προστεθεί είτε στην δίαιτα ή να συμπληρώσει τύπους δίαιτας για να αυξήσει άμεσα την πρωτεΐνη σε ένα γεύμα ή σε ποτό ώστε να παράξει τη βέλτιστη θρεπτική υποστήριξη.


Στά οφέλη του κολλαγόνου αποδίδεται μία πιο νεανική όψη και η παύση των πόνων στις αρθρώσεις και τους μύες. Με τα συμπληρώματα διατροφής κολλαγόνου παρατηρείται σημαντική βελτίωση της κατάστασης του οργανισμού και ευεξία, προστίθεται πληρότητα στο δέρμα και βοηθάμε σταδιακα να αποκατασταθεί η νεανική εμφάνιση και η αναδόμηση σε όλο το σώμα. Για όσο διάστημα το σώμα παράγει αρκετό ποιοτικό κολλαγόνο τα προβλήματα εκλείπουν αλλά όταν αυτό δεν ισχύει πλέον, παρατηρούμε δέρμα ταλαιπωρημένο, θαμπά μαλλιά, αδύναμους μύες, τις αρθρώσεις να επιδεινώνονται, δυσκαμψία και πόνο.

Γιατί το κολλαγόνο είναι σημαντικό για τον οργανισμό;

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεϊνική δομή που σχηματίζει ένα ινώδες δίκτυο σε όλο το σώμα και συγκρατεί όλα τα μέρη μαζί κρατώντας όλο το σώμα και τον ιστό ενιαίο. Ο συνδυασμός με άλλες πρωτεΐνες, αμινοξέα, μέταλλα και βιταμίνες, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την διατήρηση:

του δέρματος – κρατώντας το πλήρες, λείο, απαλό, σφριγηλό και ισχυρό – διατηρώντας μια νεανική εμφάνιση και λάμψη των μαλλιών – την παροχή στην πληρότητα, τη δύναμη, την αντοχή των αρθρώσεων και των μυών – προσδίνοντας δύναμη, ελαστικότητα, στήριξη στην ανάκαμψη από τη φθορά, ζημιές ή τραυματισμούς του χόνδρου – υποστήριξη ανάταξης, λίπανσης και ελαστικότητας των τενόντων και των συνδέσμων – παρέχοντας υψηλή αντοχή, ελαστικότητα και ευλυγισία των αρτηριών – διατηρώντας αυτές εύκαμπτες και άρτιες.

Κολλαγόνο παρενέργειες

Προκειμένου να αυξηθεί η σύνθεση του κολλαγόνου στο σώμα, πρέπει να λαμβάνουμε 2,5 g – 5g κολλαγόνου την ημέρα. Ενώ με 2.5g ανά ημέρα θα διατηρήσουμε την υγεία μας, με 5g θα την βελτιώσουμε σημαντικά. Αν θέλουμε να προσλάβουμε 5g κολλαγόνου ημερησίως μέσω της διατροφής, θα χρειαστεί να καταναλώσουμε αντιστοίχως 250 – 500g τροφίμων πλούσια σε κολλαγόνο. H κατανάλωση υγρού, πόσιμου κολλαγόνου δεν είναι κάτι που μπορεί να έχει παρενέργειες, εκτός κι αν κάποιος καταναλώνει ήδη πάρα πολλές πρωτεΐνες ή αντίστοιχα σκευάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο. Τα “δομικά στοιχεία” των πρωτεϊνών είναι 20 αμινοξέα που επαναλαμβάνονται σε διαφορετικούς συνδυασμούς πολλές φορές και παρασκευάζουν τις πρωτεΐνες. Ο οργανισμός από μόνος του μπορεί να παρασκευάσει 11αμινοξέα, επομένως τα υπόλοιπα εννέα πρέπει να τα παίρνει από τη διατροφή, γι’ αυτό και είναι γνωστά ως “απαραίτητα αμινοξέα”. Λαμβάνοντας υπόψη ένα περιθώριο ασφάλειας, πιστεύεται ότι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν από 0,9 έως 1,2 g πρωτεΐνης σε τροφή ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, ενώ τα παιδιά που οικοδομούν μυς και έγκυες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 1,2 -1,4 γραμμάρια πρωτεϊνών ανά κιλό σωματικού βάρους. Όμως, κυρίως στα ζωικά κολλαγόνα υπάρχει το όριο σε ότι αφορά την ποσότητα της πρωτεΐνης κολλαγόνου που μπορεί να προσληφθεί από τον οργανισμό. Διότι το άζωτο των πρωτεϊνών μετατρέπεται από το συκώτι σε ουρία. Έτσι η μεγάλη πρόσληψη πρωτεϊνών ζωϊκού κολλαγόνου υπερβαίνει την ικανότητα του συκωτιού να συνθέσει την ουρία. Στη συνέχεια, αυτή συσσωρεύεται στο αίμα και τότε εμφανίζονται μερικά αρνητικά συμπτώματα που ισοδυναμούν με ήπια δηλητηρίαση.



Πηγές των συμπληρωμάτων κολλαγόνου

Οι πηγές συμπληρωμάτων κολλαγόνου συνήθως προέρχονται από ψάρια, νεαρά βοοειδή, χτένα κοτόπουλου, και χοίρο. Το θαλάσσιο κολλαγόνο, προέρχεται συνήθως από ψάρια, όπως πχ. από τα ψάρια Tilapia από χόνδρο καρχαρία, χέλια, όστρακα κλπ. Τα υδρολύματα κολλαγόνου ψαριού έχει αποδειχθεί επίσης ότι έχουν αντιοξειδωτική δράση και βελτιώνουν την ικανότητα απορρόφησης και συγκράτησης νερού σε μεγάλο ποσοστό. Οι φυτικές πηγές των συμπληρωμάτων κολλαγόνου βρίσκεται κατά το πλείστον σε σκούρα πράσινα λαχανικά. Αυτά ακολουθούνται από κόκκινα φρούτα και κάποια σκούρα φρούτα όπως τα μούρα και τα βατόμουρα.

Ποιες είναι λοιπόν οι παρενέργειες των συμπληρωμάτων κολλαγόνου;

KAMIA! Έρευνες και μελέτες επί μακρόν, σε συμπληρώματα κολλαγόνου, δεν αναφέρουν καμία αρνητική συνέπεια και δεν υπάρχει ουδεμία παρενέργεια. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αν σκεφτεί κανείς ότι η κρίσιμη αυτή πρωτεΐνη παράγεται με φυσικό τρόπο στο σώμα μας. Επίσης ότι οι πηγές και δομικά στοιχεία του κολλαγόνου, προέρχονται από τα ψαρια τα ζώα και τα φυτά που όλα αυτά βρίσκονται στην καθημερινή διατροφή μας. Οι παρενέργειες των συμπληρωμάτων κολλαγόνου υπάρχουν και θα πρέπει να ανησυχούμε, μόνον όταν τα συμπληρώματα αυτά είναι αμφιβόλου προέλευσης και χαμηλής ποιότητας. Μια άλλη πιθανότητα παρενεργειών των συμπληρωμάτων κολλαγόνου συμβαίνει όταν προστίθενται άλλα προϊόντα με το συμπλήρωμα και οι ανεπιθύμητες ενέργειες προέρχονται από αυτά και όχι απο το κολλαγόνο.

Τι επιπλέον θα πρέπει να τρώμε σε συνδυασμό με τα συμπληρώματα κολλαγόνου, ώστε να είναι πλήρη τα οφέλη στον οργανισμό;

Το σώμα σας χρειάζεται πολλούς διαφορετικούς πόρους ώστε να παρέχονται όλες οι θρεπτικές ουσίες και να έχουμε καλή υγεία. Το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί πάνω από 3.000 διαφορετικά ένζυμα, εκατοντάδες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, πρωτεΐνες και αμινοξέα για να κρατήσει αυτόν τον καταπληκτικό μηχανισμο σε πλήρη ισορροπία ώστε να λειτουργεί σωστά. Μακροπρόθεσμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα αυτά έχουν μεγαλύτερη απόδοση όταν συνδυάζονται με άλλα στοιχεία που συνθέτουν τις αρθρώσεις, τους μύες, τους τένοντες, το δέρμα, τα αγγεία, κλπ. Κάποια από αυτά τα σημαντικά συστατικά είναι η βιταμίνη C η οποία είναι απαραίτητη για την σύνθεση του κολλαγόνου στον οργανισμό, το υαλουρονικό οξύ, η γλυκοζαμίνη το σύμπλεγμα βιταμινών Β και Ε κλπ. Κλειδί για τα οφέλη των συμπληρωμάτων κολλαγόνου προς εσάς είναι η ποιότητα του συμπληρώματος που επιλέγετε. Επιλέξτε προσεκτικά τον τύπο κολλαγόνου (προτιμήστε κολλαγόνο ψαριού τύπου I και την χώρα προέλευσης των συστατικών του σκευάσματος.

Το κολλαγόνο για να είναι εύπεπτο, πρέπει να έχει υποστεί επεξεργασία υδρόλυσης με ποιοτικά ένζυμα τροφίμων ώστε να μας αποδώσει πρωτεΐνη χαμηλού μοριακού βάρους, για εύκολη πέψη. Η ευκολία της πέψης θα βοηθήσει τους καταναλωτές με πεπτικά προβλήματα. Παρέχει επίσης μια πλήρη αίσθηση (κορεσμού) για τους λήπτες που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Το κολλαγόνο περιέχει 7 από τα 8 πιο ουσιώδη αμινοξέα. Στερείται τρυπτοφάνης που μπορεί εύκολα να ληφθεί από πολλά τρόφιμα όπως τα αυγά, τα πουλερικά, τα ψάρια, το γάλα και το τυρί. Το υδρολυμένο κολλαγόνο ψαριών περιέχει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τα αμινοξέα γλυκίνη, προλίνη,αλανίνη και υδροξυπρολίνη από όλα τα αντίστοιχα ζωικά. Αυτά τα αμινοξέα είναι απαραίτητα για την προαγωγή της υγιούς ανάπτυξης των αρθρώσεων, των ιστών, του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.

Η συνιστώμενη δόση των 5 γραμμαρίων την ημέρα στην διατροφή είναι η βέλτιστη.

Πρόσφατες μελέτες στην Ευρώπη και την Ιαπωνία έχουν δείξει ο,τι το όφελος από την κατανάλωση 5 γραμμάριων υδρολυμένου κολλαγόνου βελτιώνει την ενυδάτωση του δέρματος, μειώνει τις βαθιές ρυτίδες και εξαφανίζει τις λεπτές γραμμές σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (placebo). Πολυάριθμες πειραματικές και κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι μια συνολική ημερήσια δόση των 5 γραμμαρίων πεπτιδίων κολλαγόνου για 4 έως 24 εβδομάδες, βελτιώνει σημαντικά την πυκνότητα της οστικής μάζας.-
πηγή: kollagono.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου