Μύτη και μάτια που τρέχουν συνέχεια, ξερός βήχας, δυσκολία στην αναπνοή... Έτσι περιγράφεται μια βόλτα στην ανθισμένη εξοχή ή και στην πόλη ακόμα τους ανοιξιάτικους μήνες. Άραγε, μπορείτε να κάνετε κάτι για να σταματήσετε ή να περιορίσετε έστω τα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν;
Ανήκετε μήπως στους ανθρώπους εκείνους που η άνοιξη τους δημιουργεί τη διάθεση να κλειστούν σπίτι τους, αντί να βγουν έξω στη φύση και να χαρούν τα ανθισμένα δέντρα και λουλούδια; Συγκαταλέγεστε μήπως στην κατηγορία εκείνων που θεωρούν πως οι τρεις ανοιξιάτικοι μήνες, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, είναι μάλλον οι χειρότεροι του χρόνου; Αυτό είναι πολύ πιθανό, αν υποφέρετε κι εσείς, όπως εκατομμύρια άλλοι συνάνθρωποί μας, από τις λεγόμενες «αλλεργίες της άνοιξης». Αυτές, δηλαδή, που προκαλούν ενοχλητικά συμπτώματα, όπως συνάχι, φτέρνισμα, δάκρυα, φαγούρα και κοκκίνισμα των ματιών, φαγούρα στη μύτη, τα αυτιά, τον ουρανίσκο και το λαιμό, βήχα, δύσπνοια κ.ά., τα οποία οφείλονται κυρίως στη γύρη των ανθισμένων δέντρων και άλλων φυτών. Τότε θα πρέπει να συναντήσετε τον αλλεργιολόγο. Μην ανησυχείτε όμως, το κάναμε εμείς πριν από εσάς και μάθαμε τα πάντα για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες: τους παράγοντες που τις προκαλούν, τα συμπτώματά τους, τα προβλήματα και τις επιπλοκές που μπορεί να δημιουργήσουν, αλλά και τους τρόπους που υπάρχουν για να τις αντιμετωπίσετε.
Ποιες είναι και πώς θα τις αναγνωρίσετε
Οι πιο συνηθισμένες ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι:
Η αλλεργική ρινίτιδα: Τα συμπτώματα που προκαλεί συνήθως είναι συνάχι, φτέρνισμα, φαγούρα και μπούκωμα στη μύτη και κατ’ επέκταση πονοκέφαλος. Πολύ πιθανό είναι κάποια στιγμή το μπούκωμα στη μύτη να γίνει μόνιμο (πλήρης ρινική απόφραξη) και να προκαλέσει, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, ακόμα και επιπλοκές, όπως είναι η ιγμορίτιδα ή η ωτίτιδα.
Η ρινοεπιπεφυκίτιδα: Τα συμπτώματα που προκαλεί συνήθως είναι αυτά της αλλεργικής ρινίτιδας μαζί με προβλήματα στα μάτια, όπως φαγούρα, κοκκίνισμα και δάκρυα, που δεν σταματούν.
Το αλλεργικό άσθμα: Τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος ποικίλλουν ανάλογα με το πόσο βαρύ είναι. Μπορεί να εκδηλώνεται με έναν απλό συριγμό και «βράσιμο» στο στήθος και να προκαλεί και ένα επεισόδιο δύσπνοιας από καιρό σε καιρό (για παράδειγμα, μία φορά την εβδομάδα) ή απλώς έναν ανεξήγητο ξερόβηχα. Από την άλλη πλευρά, το αλλεργικό άσθμα μπορεί να είναι σοβαρότερο και να σας δημιουργεί μόνιμο πρόβλημα στην αναπνοή και παράλληλα έντονο βήχα.
Οι υπεύθυνοι για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες
Ο κύριος υπαίτιος για την εμφάνισή τους είναι η γύρη των ανθισμένων δέντρων και αγριόχορτων, η οποία την άνοιξη κυκλοφορεί συνέχεια στον αέρα. Ανάμεσα στους παράγοντες (αλλεργιογόνα) που ευθύνονται περισσότερο για τα ενοχλητικά συμπτώματα από το αναπνευστικό που προκαλούν οι αλλεργίες αυτές είναι:
- Η γύρη από τα αγριοσιτηρά (γρασίδια) και τα καλλιεργημένα δημητριακά, που ανθίζουν στα τέλη Μαρτίου μέχρι τέλη Μαΐου.
- Η γύρη της ελιάς, που ανθίζει από τα τέλη Απριλίου και το Μάιο.
- Η γύρη του φυτού ελξίνη ή Parietaria (γνωστό με τις ονομασίες αγριοβασιλικός, παρθενούλι, περδικάκι κ.ά.), που ανθίζει από το Μάρτιο έως και τα τέλη του Μαΐου.
- Οι μύκητες, που πολλαπλασιάζονται λόγω της αυξημένης βλάστησης, υγρασίας και θερμοκρασίας.
- Η εντυπωσιακή αύξηση των ακάρεων της οικιακής σκόνης, και πάλι λόγω της μεγάλης αύξησης της υγρασίας και της θερμοκρασίας.
Πώς θα τις προλάβετε
Κατ’ αρχάς, μπορείτε να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας συστήσει μια προληπτική αγωγή, ώστε να μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων αυτών. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να προσπαθήσετε να μειώσετε την έκθεσή σας στους αλλεργιογόνους παράγοντες, που προέρχονται συνήθως από τα δέντρα και τα λουλούδια. Οπότε και θα πρέπει:
- Να αποφεύγετε τις βόλτες στην εξοχή και στο βουνό, κυρίως όταν φυσάει ή έχει πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια.
- Να κρατάτε τα παράθυρα του σπιτιού και του αυτοκινήτου σας κλειστά.
- Να αερίζετε το σπίτι σας το πρωί (έως τις 9.00) και μετά να κλείνετε ερμητικά τα παράθυρα.
- Να αποφεύγετε να αερίζετε τα κλινοσκεπάσματά σας.
- Να καθαρίζετε καλά το σπίτι, ώστε να αποφεύγετε τη σκόνη και τα ακάρεα, που επιδεινώνουν πολύ την κατάστασή σας.
- Να φοράτε γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, ώστε να προστατεύετε τα μάτια σας, και κράνος όταν είστε σε μηχανή, ώστε να μένει κλειστή η δίοδος για τα αλλεργιογόνα από τη μύτη και το στόμα.
Πώς αντιμετωπίζονται
Για τη ρινίτιδα, ο γιατρός θα σας συστήσει αντιισταμινικά, ρινικά σπρέι, χάπια ή σταγόνες για το στόμα, καθώς και ρινικά σπρέι ειδικών, ασφαλών κορτιζονούχων φαρμάκων ή/και αντιισταμινικού. Για την επιπεφυκίτιδα, θα σας χορηγήσει αντιισταμινικά κολλύρια, ενώ για το άσθμα θα σας δώσει εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά, σπρέι κορτιζόνης και αντιλευκοτριενικά δισκία. Ειδικότερα, όσον αφορά το άσθμα, επειδή μπορεί να εκδηλωθεί σοβαρή αναπνευστική κρίση με έντονη δύσπνοια, μπορεί να χρειαστεί και κορτιζόνη σε εισπνοές με νεφελοποιητή, σε χάπια ή ενέσεις. Αυτή η αγωγή έχει ως στόχο να περιοριστούν τα συμπτώματα, αλλά και να προληφθούν οι τυχόν επιπλοκές (ιγμορίτιδα, ωτίτιδα, χρόνιο άσθμα κ.ά.). Αν, όμως, η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπιστούν οι αλλεργίες και τα προβλήματα επιμένουν να σας ταλαιπωρούν, μπορείτε να κάνετε απευαισθητοποίηση. Με αυτήν παίρνετε -υπό την καθοδήγηση του αλλεργιολόγου σας- αυξανόμενες δόσεις του αλλεργιογόνου παράγοντα για αρκετό διάστημα μέχρι να τον συνηθίσει ο οργανισμός σας, ώστε αργότερα, όταν θα έρχεστε σε επαφή με αυτόν, να μην παρουσιάζετε καθόλου συμπτώματα.
Πηγή: Vita.gr
Επιμέλεια: Kαραλής Παύλος - βοηθός φαρμακοποιού
Επιμέλεια: Kαραλής Παύλος - βοηθός φαρμακοποιού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου