Οι συνήθεις ένοχοι
Την ισχυρότερη αλλεργιογόνο γύρη την έχει η ελιά, η οποία ανθοφορεί τον Mάιο. Aκολουθεί η παριετάρια (περδικάκι), που πλήττει σχεδόν το 40% των αλλεργικών ατόµων. ∆υστυχώς, το περδικάκι είναι ένα πολύ κοινό ζιζάνιο, το οποίο ανθοφορεί όλο τον χρόνο, µε εξαίρεση τους πολύ ψυχρούς µήνες.Το βρίσκουµε µε πολλές διαφορετικές ονοµασίες ανά περιοχή, όπως αγριοβασιλικός, κολιτσιδόχορτο, κολιτσάνι (στην Kρήτη), ζαροφλίκι (στη Mαγνησία) ή κολίκι (στη Σίφνο). Κοινά αλλεργιογόνα είναι επίσης τα αγρωστώδη, δηλαδή τα χόρτα όπως η δακτυλίς, η ήρα, ο αλωπέκουρος, το σιτάρι, η αγρωστίς κ.ά. Τα περισσότερα ανθοφορούν από τον Mάρτιο έως το τέλος Iουνίου.
Τα συµπτώµατα
Ρινική καταρροή και φτέρνισµα, υγρά και κόκκινα µάτια –συχνά µε µαύρους κύκλους–, φωτοφοβία, βήχας, φαγούρα στα µάτια και στη µύτη, και σπανιότερα και στο σώµα. Αν στην επαφή σας µε τη γύρη παρουσιάζετε τα παραπάνω συµπτώµατα, πάσχετε από εποχική αλλεργική ρινίτιδα, η οποία αφορά το 20% του γενικού πληθυσµού και συνυπάρχει µε την αλλεργική επιπεφυκίτιδα, κάποιες φορές µε άσθµα και σπανιότερα µε κνίδωση. Τα συµπτώµατα αυτά οφείλονται στην υπερβολική και εσφαλµένη εκτίµηση των «αβλαβών» ουσιών εκ µέρους του ανοσοποιητικού συστήµατος, τις οποίες αναγνωρίζει ως παράσιτα, µε αποτέλεσµα αυτό να παράγει αντισώµατα που ξεκινούν τον ανορθόδοξο πόλεµο.Η διάγνωση
Αν είστε αλλεργικός, φαίνεστε. Το προδίδουν η όψη σας και τα συµπτώµατα για τα οποία γκρινιάζετε. Αυτό που δεν αποκαλύπτεται µε την πρώτη µατιά είναι ο αλλεργιογόνος φορέας, και έτσι ο γιατρός θα σας συστήσει ειδικές δερµατικές δοκιµασίες, τα skin prick tests (µε την προϋπόθεση ότι δεν έχετε ακολουθήσει αντιισταµινική αγωγή τις τελευταίες δέκα ηµέρες). Πολλές φορές, τα tests συνδυάζονται µε τις ειδικές εξετάσεις αίµατος RAST tests. Προσοχή, όµως, αν είστε θετικός στις εξετάσεις του αίµατος ή στα skin prick tests, δεν σηµαίνει ότι αυτόµατα είστε και αλλεργικός στα αλλεργιογόνα στα οποία εξετάζεστε – είναι απαραίτητη η κλινική συσχέτιση των αποτελεσµάτων µε τα συµπτώµατα.Οδηγίες προς αλλεργικούς στη γύρη
- Αποφύγετε την επαφή µε τα φυτά που σας ενοχλούν, κυρίως την εποχή της ανθοφορίας. Αφήστε τα πικ-νικ για τον Σεπτέµβριο.
- Προτιµήστε µια βόλτα µετά από βροχή, όταν τα αλλεργιογόνα κατακάθονται στο έδαφος.
- Κλείνετε τα παράθυρα, κυρίως από τις βραδινές έως και τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν αιωρούνται µεγάλες ποσότητες γύρης.
- Όταν οδηγείτε στην εξοχή, χρησιµοποιείτε στο αυτοκίνητο κλιµατισµό που διαθέτει ειδικά φίλτρα για τη γύρη. Τα φίλτρα αυτά πρέπει να τα αλλάζετε τακτικά.
- Λούζετε τα µαλλιά σας πριν πάτε για ύπνο, για να µη µεταφέρετε γύρη στο µαξιλάρι.
- Μείνετε στο σπίτι όταν υπάρχει ισχυρός νοτιάς.
- Καθαρίζετε το σπίτι µόνο µε ηλεκτρική σκούπα και σφουγγάρισµα. Σκουπίζετε όλες τις επιφάνειες κάθε εβδοµάδα µε βρεγµένο πανί.
- Φοράτε γυαλιά ηλίου, ιδιαίτερα αν έχετε επιπεφυκίτιδα.
- Χρησιµοποιείτε ιονιστή αέρα.
- Καθαρίστε τα φίλτρα του κλιµατισµού στο σπίτι στο τέλος της ανθοφορίας, ώστε να είστε πανέτοιµοι για την επόµενη χρονιά.
Η θεραπεία
Αποφυγή του αλλεργιογόνου: Συχνά ανέφικτη.Φαρµακευτική θεραπεία: Γίνεται µε αντιισταµινικά ή µε φάρµακα που περιέχουν κορτιζόνη και αφορά το ανώτερο και το κατώτερο αναπνευστικό. Έχει νόηµα εφόσον ξεκινά 15 ηµέρες πριν από την έναρξη της ανθοφορίας και συνεχίζεται χωρίς διακοπή µέχρι το τέλος της. Τα σκευάσµατα είναι απολύτως ασφαλή, αλλά –σε αντίθεση µε την ανοσοθεραπεία– δεν αλλάζουν τη φυσική πορεία της νόσου. Η τοπική αγωγή γίνεται µε αντιισταµινικά ή µε κορτιζονούχα σπρέι για τη µύτη και αντίστοιχα κολλύρια για την επιπεφυκίτιδα, τα οποία δεν µπορούν να χρησιµοποιηθούν για µεγάλο χρονικό διάστηµα και δεν έχουν θεραπευτική δράση, παρά µόνο ανακουφιστική.
Ενέσιµη ή υπογλώσσια ανοσοθεραπεία: Είναι η ιατρική πράξη σταδιακής χορήγησης αυξανόµενων δόσεων παράγωγου αλλεργιογόνου στον ασθενή, µε σκοπό την ανάπτυξη ανοχής του οργανισµού σε αυτό, ώστε να περιοριστούν η συχνότητα και η σοβαρότητα των συµπτωµάτων, και συνεπώς να µειωθεί η χορήγηση φαρµάκων. Είναι αποτελεσµατική στη θεραπεία του αλλεργικού βρογχικού άσθµατος και της αλλεργικής ρινίτιδας, ενώ η διάρκειά της είναι από 3 έως 5 έτη. Η ενέσιµη θεραπεία γίνεται στο ιατρείο, ενώ η υπογλώσσια λαµβάνεται στο σπίτι.
Εναλλακτικές θεραπείες: Η οµοιοπαθητική και ο βελονισµός, ειδικά στην αλλεργική ρινίτιδα, µπορούν να καταπραΰνουν τα συµπτώµατα της εποχικής αλλεργίας.
Το ξέρατε;
- Τα αλλεργικά στη γύρη άτοµα εµφανίζουν συµπτώµατα, όταν συγκεντρωθούν 15-25 σπόροι γύρης ανά κυβικό µέτρο αέρα.
- ∆εν υπάρχουν µόνο δελτία καιρού, αλλά και «δελτία γύρης», που πληροφορούν για την ανθοφορία φυτών µε αλλεργιολογική σηµασία.
- Στην Ελλάδα ευδοκιµούν περίπου 6.500 φυτικά είδη, όµως λιγότερα από 650 είναι εν δυνάµει αλλεργιογόνα.
- Το πεύκο εσφαλµένα θεωρείται ισχυρό αλλεργιογόνο. Απλώς παράγει τεράστιες ποσότητες γύρης.
- Το εξαιρετικά αλλεργιογόνο περδικάκι, το οποίο θυµίζει άγριο βασιλικό, φύεται σε τοίχους, πλακόστρωτα και γκρεµισµένα σπίτια, δηλαδή είναι κοινότατο στον αστικό ιστό. Αναφέρεται ότι υπήρχε στον Παρθενώνα, γι’ αυτό ονοµάζεται και παρθενούλι.
- Στους ιατρικούς κύκλους υποστηρίζεται όλο και θερµότερα η Θεωρία της Υγιεινής: το «αποστειρωµένο» περιβάλλον της πόλης, που προστατεύει τον οργανισµό από λοιµώξεις, σε συνδυασµό µε τη ρύπανση και τους αυξανόµενους εµβολιασµούς, στρέφει το ανοσοποιητικό προς τις αλλεργίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου