Το καλοκαίρι πλησιάζει, η θερμοκρασία ανεβαίνει και ο ήλιος γινεται δυνατός. Μπορούμε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες επιπτώσεις από το φως του ηλίου επιλέγοντας σωστά και με βάση τις ανάγκες μας ένα καλο αντιηλιακό.
Τι σημαίνουν τα SPF, UVA, UVB και άλλοι βασικοί όροι που πρέπει να γνωρίζετε για την αντιηλιακή προστασία ώστε να παίζετε ανέμελα παιχνίδια με τον ήλιο.
Το SPF (Sun Protection Factor) ή Δείκτης Αντιηλιακής Προστασίας έχει δημιουργηθεί για να βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέγουν την κατάλληλη αντιηλιακή προστασία και γενικά, συμβολίζει το βαθμό προστασίας που προσφέρει κάθε προϊόν απέναντι στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.
Τι διαφορά έχουν οι ακτίνες UVA και UVB;
Η επιλογή του κατάλληλου αντιηλιακού όμως θα γίνει με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια, εάν μάθουμε τις διαφορές μεταξύ των ηλιακών ακτίνων UVA και UVB για να διακρίνουμε τις διαφορετικές επιπτώσεις που προκαλεί στην επιδερμίδα η κάθε μία:
Οι ακτίνες UVA είναι παρούσες όλη τη διάρκεια του χρόνου και διεισδύουν μέσα από λεπτά ρούχα, τζάμια, ακόμα κι από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου μας. Είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση του δέρματος, (A από το Aging, δηλαδή γήρανση) επειδή διαπερνούν την επιδερμίδα, καταστρέφοντας τα κύτταρα που βρίσκονται βαθύτερα. Και δυστυχώς, ενώ πιστεύουμε ότι το ηλιοκαμένο δέρμα μας χαρίζει χρόνια, στην ουσία συντελεί στη φωτογήρανση. Οι πανάδες, οι ρυτίδες, οι δυσχρωμίες του δέρματος, η χαλάρωση, η τραχύτητα, οφείλονται κυρίως στις ακτίνες UVA.
Οι ακτίνες UVB είναι οι δυνατές ακτίνες που προκαλούν εγκαύματα το καλοκαίρι (Β από το Burn, δηλαδή έγκαυμα) και κυρίως κατά τις μεσημεριανές ώρες. Ευθύνονται για τους περισσότερους καρκίνους του δέρματος, ιδιαίτερα επειδή η δράση τους έχει συσσωρευτική ιδιότητα από χρόνο σε χρόνο. Επειδή αντανακλούνται στο νερό και στο χιόνι όμως, χρειάζονται κι εκείνες προστασία όλο το χρόνο.
Για την ασφαλέστερη αντιηλιακή μας προστασία λοιπόν, θα πρέπει να αναζητούμε αντιηλιακά με δράση κατά της UVA και της UVB ακτινοβολίας.
Πώς να επιλέξετε το σωστό αντιηλιακό με βάση τον τύπο του δέρματός σας
Στην αγορά κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή αντιηλιακά σε μορφή ζελ, κρέμας, λαδιού και λοσιόν και από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ τους στην απόδοση. Εκείνο που εξασφαλίζει το αποτέλεσμα δείχνει να είναι μονάχα η ένδειξη προστασίας και όχι η μορφή του. Η κρέμα, το ζελ ή το λάδι είναι απλώς διαλυτικά του αντιηλιακού, είναι το έκδοχο, όπως επιστημονικά ονομάζεται το διάλυμα, στο οποίο προστίθεται άρωμα για να είναι πιο προσιτό στο καταναλωτικό κοινό. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι ότι όποιον τύπο δέρματος και αν έχουν, θα πρέπει να επιλέγουν το αντιηλιακό τους σύμφωνα με τις υποδείξεις του δερματολόγου τους και να το χρησιμοποιούν με τον κατάλληλο τρόπο. Για παράδειγμα μια λιπαρή επιδερμίδα θα επιλέξει ένα αντιηλιακό γαλακτωμα για MAT αποτέλεσμα, μια ξηρή επιδερμίδα θα επιλέξει ένα πλούσιο σε μορφή κρέμας ή ζελ αντιηλιακό. Αυτό δεν σημαίνει πως μια κανονική επιδερμίδα δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα αντιηλιακό σε μορφη κρέμας ή γαλακτώματος, όσο για τα ευαίσθητα και ακνεϊκά δέρματα υπάρχουν αντιηλιακά ακριβώς για την περίπτωσή σας.
Στην αγορά υπάρχουν φυσικά και χημικά αντιηλιακά και πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως τα φυσικά είναι καλύτερα από τα χημικά. Τι πραγματικά ισχύει και τι είναι καλύτερο να αγοράζει ο καταναλωτής;
Πράγματι υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός, στη συνείδηση του κόσμου έχει δημιουργηθεί όμως μια σύγχυση και πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι τα χημικά αντιηλιακά βλάπτουν το δέρμα και δημιουργούν δερματικά προβλήματα. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους πρέπει να εξηγήσουμε τι σημαίνει κάθε ένας από αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Όταν αναφερόμαστε σε φυσικά αντιηλιακά εννοούμε ότι αυτά αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία περιλαμβάνοντας φυσικά έλαια, όπως για παράδειγμα το οξείδιο του ψευδαργύρου. Τα χημικά απορροφούν την ηλιακή ενέργεια και περιέχουν χημικά φίλτρα τα οποία επιτρέπουν τη μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο, όπως είναι η βενζοφαινόνη, τα κινναμοειδή κ.ά. Η αποτελεσματικότητα και των δύο είναι ίδια, απλώς αλλάζει ο τρόπος που λειτουργούν. Αλλωστε προτού βγουν στο εμπόριο και κατά τη διάρκεια τις επεξεργασίας τους όλα περνούν από το χημείο. Η αλήθεια είναι ότι κάποια άτομα είναι ευαίσθητα σε κάποια φίλτρα που χρησιμοποιούνται και με τη χρήση αντιηλιακών που περιλαμβάνουν αυτά τα φίλτρα παρουσιάζουν τοπικούς ερεθισμούς. Γι΄ αυτόν τον λόγο θα πρέπει κανείς να δοκιμάζει τα αντιηλιακά προτού τα χρησιμοποιήσει σε μεγάλη έκταση».
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!
Επιμέλεια: ΚΑΡΑΛΗΣ ΠΑΥΛΟΣ - ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου