Η Σαρακοστή είναι μια περίοδος νηστείας κατά την οποία πολλοί άνθρωποι αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές τους συνήθειες. Στη νηστεία αποκλείονται τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, δηλαδή το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά και αντικαθιστώνται από πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια θαλασσινά και αμυλούχα.
Ποιες είναι εκείνες οι τροφές που μπορεί να αντικαταστήσουν τη μεγάλη αυτή ομάδα τροφίμων που αποφεύγεται και μας χαρίζει τα απαραίτητα για τον οργανισμό μας, σίδηρο, ασβέστιο και πρωτεΐνες, ώστε να μην μας λείψει τίποτα και το αποτέλεσμα να είναι όχι μόνο η καλύτερη ψυχική αλλά και η σωματική μας υγεία;
Η καθημερινή πρόσληψη σιδήρου για τον οργανισμό μας είναι τόσο σημαντική γιατί βοηθά στο σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης των ερυθροκυττάρων, με την οποία μεταφέρεται το οξυγόνο του αίματος στους ιστούς, στο σχηματισμό μυοσφαιρίνης στο μυϊκό ιστό και τέλος συμμετέχει ως ενεργό συστατικό ενζυμικών συστημάτων στην οξείδωση της γλυκόζης για παραγωγή ενέργειας.
- Πηγές πλούσιες σε σίδηρο για την περίοδο της νηστείας είναι τα όσπρια (κυρίως φακές και μαυρομάτικα φασόλια), οι ξηροί καρποί, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, τα αποξηραμένα φρούτα, το πιτυρούχο ψωμί, τα κρεμμύδια και τα θαλασσινά.
Ο οργανισμός μας διαθέτει μηχανισμούς που ελέγχουν το σύστημα απορρόφησης-διανομής και απέκκρισης του σιδήρου, ώστε να προσλαμβάνει από τις τροφές την απαραίτητη ποσότητα, όμως επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και γι’ αυτό προτιμάμε πάντα να συνοδεύεται από τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως πορτοκάλια, λεμόνια, πιπεριές, ντομάτες κ.α.
Έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο ουσιαστικό πλέον να λαμβάνουμε συμπληρώματα σιδήρου με βιταμίνη C, καθώς έτσι λαμβάνουμε τις κατάλληλες ποσότητες με σωστή απορρόφηση.
- Πηγές πλούσιες σε ασβέστιο κατά την περίοδο της νηστείας είναι το ταχίνι, οι ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα), γάλα σόγιας και αμυγδάλου, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, οι μπάμιες, ο χαλβάς, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μαύρο ψωμί, τα φασόλια, το σπανάκι και τα δημητριακά .
Το προσλαμβανόμενο με τις τροφές ασβέστιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό περίπου 30%, ενώ το υπόλοιπο 70% αποβάλλεται μέσω των κοπράνων. Στην απορρόφησή του βοηθά η σύγχρονη χορήγηση βιταμίνης D και η λήψη αμινοξέων ενώ ανασταλτικός παράγοντας θεωρείται η υπερβολική λήψη λιπών.
Η σημαντικότητά του για τον οργανισμό είναι γνωστή καθώς συμμετέχει φυσιολογικά σε μεγάλο αριθμό διεργασιών. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι είναι απαραίτητο για την κατασκευή των οστών και τον οδόντων, για την πήξη του αίματος, για τη λειτουργία του νευρομυικού και καρδιαγγειακού συστήματος.
- Πηγές πλούσιες πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι τα θαλασσινά (κυρίως καλαμαράκια, χταπόδι, γαρίδες), οι ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα, καρύδια), τα όσπρια, η σόγια, το καλαμπόκι, το ρύζι, το σουσάμι και ο χαλβάς.
Οι πρωτεΐνες γενικότερα συμμετέχουν τόσο στη σκελετική διαμόρφωση του σώματος, αφού αποτελούν βασικό συστατικό των διαφόρων ιστών του όπως των μυών, των σπλάχνων, του εγκεφάλου, των νεύρων, του δέρματος, των τριχών και των ονύχων, όσο και στη σύνθεση ορμονών και ενζύμων, ουσιών απαραίτητων για τις χημικές λειτουργίες του μεταβολισμού. Ακόμη αποτελούν απαραίτητο συστατικό όλων των υγρών του σώματος πέραν της χολής και των ούρων.
Βασική τους λειτουργία είναι η αποκατάσταση φθαρμένων ή κατεστραμμένων ιστών και η σύνθεση νέων. Οι πρωτεΐνες του σώματος συνεχώς αναπληρώνονται και αντικαθίστανται.
Από άποψη διατροφής μας εξασφαλίζουν καλύτερη ανάπτυξη, μικρότερη νοσηρότητα και υψηλότερο διανοητικό επίπεδο. Η θρεπτική τους αξία εξαρτάται από τη σύστασή τους σε αμινοξέα, αφού ο οργανισμός μας αδυνατεί να συνθέσει τα περισσότερα από αυτά με αποτέλεσμα να πρέπει να τα λάβει μέσω των τροφών.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ:
- DOCTOR’S FORMULAS B-COMPLEX FORMULA
- SOLGAR OMEGA-3
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες και μελέτες του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όσοι κάνουν αυστηρή νηστεία τις μισές μέρες του χρόνου έχουν μειωμένη χοληστερόλη, λιγότερο σωματικό βάρος και μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ !
Πηγές: «ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ» ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΛΕΣΣΑΣ, «Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ» JEAN CARPER , www.iatronet.gr
Πηγές: «ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ» ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΛΕΣΣΑΣ, «Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ» JEAN CARPER , www.iatronet.gr
Επιμέλεια: Καρφίτσα Άννη - Νοσηλεύτρια/Βοηθός Φαρμακείου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου