Είναι αυτονόητο ότι κανείς δεν θέλει να πάθει ηλιακό έγκαυμα. Συχνά χάνουμε την αίσθηση του χρόνου και καταλήγουμε με ηλιακά εγκαύματα και αναστάτωση ως προς το πώς να τα διαχειριστούμε. Είναι πιθανό να περάσουν μερικές ώρες μέχρι να εκδηλωθεί η πλήρης βλάβη στο δέρμα. Είναι σημαντικό να τα πάρουμε σοβαρά και να εμποδίσουμε το να ξανασυμβούν. Ο κίνδυνος μελανώματος διπλασιάζεται εάν κάποιος έχει περισσότερα από πέντε ηλιακά εγκαύματα.
Με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων σταματάμε την έκθεση στον ήλιο και ακολουθούμε τις παρακάτω πρακτικές συμβουλές.
1. Κρυώνουμε την πάσχουσα περιοχή άμεσα.
Εάν είμαστε κοντά σε πισίνα ή θάλασσα κάνουμε μια σύντομη βουτιά να δροσίσουμε το δέρμα μας αλλά μόνο για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να μη συνεχίσουμε την έκθεσή μας στον ήλιο. Συνεχίζουμε να ψύχουμε το σημείο με κρύες κομπρέσες. Δεν βάζουμε ποτέ πάγο απευθείας στο έγκαυμα. Μπορούμε να κάνουμε κρύο ντους ή μπάνιο, αλλά όχι για πολλή ώρα καθώς αυτό μπορεί να μας αφυδατώσει. Αποφεύγουμε σκληρά σαπούνια τα οποία μπορεί να είναι ερεθιστικά.
2. Ενυδατώνουμε το δέρμα ενώ είναι νωπό.
Χρησιμοποιούμε απαλή ενυδατική λοσιόν (όχι αλοιφές με βάση λιπαρή γιατί μπορεί να παγιδεύσουν την θερμότητα και να κάνουν χειρότερο το έγκαυμα). Επαναλαμβάνουμε τις επόμενες ημέρες ώστε να διατηρήσουμε το καμένο δέρμα ή το δέρμα που ξεφλουδίζει ενυδατωμένο.
3. Μειώνουμε τη φλεγμονή.
Με τα πρώτα σημάδια του εγκαύματος, μπορούμε να πάρουμε ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο, όπως η ιμπουπροφένη, η ναπροξένη ή η ασπιρίνη, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν με τον πόνο και την φλεγμονή. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί λίγες ημέρες μέχρι να νιώσουμε καλύτερα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κορτιζονούχος κρέμα για μερικές ημέρες για να μειωθεί η κοκκινίλα και το πρήξιμο. Η Αλόη Βέρα μπορεί να βοηθήσει σε ήπια εγκαύματα και είναι σε γενικές γραμμές ασφαλής. Φοράμε μαλακά, φαρδιά, βαμβακερά ρούχα τα οποία επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Μένουμε μακριά από τον ήλιο.
4. Ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας με άφθονα υγρά.
Τα εγκαύματα τραβούν υγρό στην επιφάνεια του δέρματος και μακριά από το υπόλοιπο σώμα, γι’ αυτό μπορεί να αφυδατωθούμε. Είναι πολλή σημαντική η ενυδάτωση του οργανισμού μας καταναλώνοντας επιπλέον ποσότητες υγρών, συμπεριλαμβανομένων νερού και αθλητικών ροφημάτων. Τα τελευταία βοηθούν στην αποκατάσταση των ηλεκτρολυτών άμεσα και κατά τη διάρκεια που το δέρμα επουλώνεται.
5. Συμβουλευόμαστε γιατρό αν…
Πρέπει άμεσα να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια στην περίπτωση που εμείς ή το παιδί μας έχουμε: σοβαρές φουσκάλες σε μεγάλη έκταση του σώματός μας, πυρετό και κρυάδες, ζάλη ή σύγχυση. Δεν πειράζουμε τις φουσκάλες γιατί μπορεί να προκληθεί μόλυνση. Κόκκινες ραβδώσεις ή πύον είναι ένδειξη μόλυνσης.
Συμπέρασμα: Το δέρμα θα θεραπευτεί αλλά η πραγματική ζημιά έχει γίνει. Τα επαναλαμβανόμενα εγκαύματα θέτουν τον οργανισμό σε σοβαρό κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και πρόωρη γήρανση. Είναι σημαντικό να μάθουμε να προστατευόμαστε από τον ήλιο κάθε μέρα, όλο τον χρόνο!
Πηγή: http://www.skincancer.org
Μετάφραση - επιμέλεια: Λουκία Μιχαηλίδου - Χημικός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου