Το ρολόι που διαθέτουν τα κύτταρα της επιδερμίδας μας, γνωρίζει πολύ καλά πότε είναι ώρα για ύπνο ανεξάρτητα αν εμείς δεν το ακούμε πάντα. Ο τρόπος ζωής μας όμως και το εχθρικό περιβάλλον που ζούμε το αποσυντονίζουν. Και τότε χρειάζεται ένα μικρό κούρδισμα εκ μέρους μας, για να ξαναβρεί τους ρυθμούς του.
Πρόσφατες μελέτες που διεξήχθησαν προσπάθησαν να εξηγήσουν πώς ακριβώς λειτουργεί το βιολογικό μας ρολόι. Συγκεκριμένα, απομόνωσαν ένα γονίδιο που ελέγχει τον καθημερινό ρυθμό μας και έδειξαν ότι το γονίδιο αυτό κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη (που ονομάζεται PER) η οποία συσσωρεύεται στο κύτταρο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά παύει να παράγεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η σωστή λειτουργία της επιδερμίδας μας και η νεανική της εμφάνιση καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από έναν 24ωρο κύκλο με βάση τον οποίο κάθε ζωντανό πλάσμα κοιμάται, ξυπνά, τρώει ή ρυθμίζει μια σειρά από βιολογικές λειτουργίες. Κάθε κύτταρο του οργανισμού μας διαθέτει το δικό του βιολογικό ρολόι. Το ίδιο ισχύει και με τα κύτταρα της επιδερμίδας. Στη διάρκεια της μέρας, το ρολόι τους ρυθμίζεται από μια ομάδα γονιδίων που ονομάζονται CLOCK genes έτσι ώστε να αμύνονται απέναντι στις εξωτερικές επιθέσεις, ενώ τη νύχτα δίνει το σύνθημα στα κύτταρα να ανανεωθούν. Όπως όμως μαθαίνουμε από τη χρονοβιολογία -η επιστήμη που μελετά τους χτύπους του εσωτερικού μας ρολογιού- ο αποσυντονισμός του ρυθμού αυτού (από τον κακό ύπνο, το στρες, μια υπερατλαντική πτήση κλπ.) επιβραδύνει τους μηχανισμούς της κυτταρικής επανόρθωσης και ευνοεί τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών με τα γνωστά αποτελέσματα: οξειδωτικό στρες, φθορά και πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας.
Το βιολογικό μας ρολόι χτυπά …εννιά!
Γνωρίζουμε ότι την ώρα του ύπνου μας, η επιδερμίδα μας εργάζεται. Ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων της επιταχύνεται και αυξάνεται η παραγωγή της αυξητικής ορμόνης (HGH) με τη βοήθεια της οποίας οι ιστοί αναγεννώνται για να ξυπνήσουμε εμείς το επόμενο πρωί, με φρέσκο και ξεκούραστο πρόσωπο.
Όπως όμως αποκαλύπτουν οι μελέτες των βιολόγων, αν στη ζωή μας δεν … μεσολαβούσαν καφέδες, κάπνισμα, στρες, ένταση και ξενύχτια μπροστά στον υπολογιστή, ο βιολογικός ρυθμός του σώματός μας θα μας οδηγούσε στο κρεβάτι στις 9 το βράδυ! Εκείνη την ώρα η μελατονίνη -η ορμόνη του ύπνου- η οποία κατά τη διάρκεια της μέρας προστατεύει την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία και την ατμοσφαιρική ρύπανση, δίνει σήμα ότι είναι ώρα να χαλαρώσουμε.
Γύρω στις 9 το βράδυ, όπως λένε οι ειδικοί, η επιδερμίδα είναι πιο δεκτική στα δραστικά συστατικά μιας κρέμας ενώ συγχρόνως η ικανότητα επανόρθωσης της φθοράς του DNA των κυττάρων της φτάνει στο μάξιμουμ. Γι’ αυτό προτείνουν να ακολουθούμε τη νυχτερινή ρουτίνα περιποίησης εκείνη την ώρα, έστω κι αν δεν σκοπεύουμε να πάμε για ύπνο νωρίς.
Μπορούμε να … συντονιστούμε;
Οι συνέπειες από τον αποσυντονισμό του φυσικού ρυθμού του οργανισμού με το πέρασμα του χρόνου και την έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες στρες, που δυσχεραίνουν τη διαδικασία ανανέωσης της επιδερμίδας κατά τη διάρκεια της νύχτας, γίνονται αντιληπτές το επόμενο πρωί, αλλά τότε είναι αργά… Τι μπορούμε να κάνουμε για να τις προλάβουμε; Αυτό που σίγουρα μπορούμε να κάνουμε είναι να μην προξενούμε κι εμείς φθορές στο εσωτερικό μας ρολόι, αγνοώντας ορισμένους βασικούς κανόνες στη νυχτερινή φροντίδα της επιδερμίδας.
5+1 κανόνες
Κανόνας #1. Απομακρύνουμε σχολαστικά το μακιγιάζ και τους ρύπους της ημέρας –ει δυνατόν νωρίς, πολύ πριν πάμε για ύπνο, έτσι ώστε να διευκολύνουμε τη διαδικασία επανόρθωσης και ανανέωσης των κυττάρων.
Κανόνας #2. Δεν παραλείπουμε τη βραδινή ενυδάτωση. Τη νύχτα η δεκτικότητα των κυττάρων σε δραστικά συστατικά είναι υψηλή και τα οφέλη της κρέμας πολλαπλασιάζονται. Αντίθετα, αφήνοντας την επιδερμίδα «γυμνή», η φυσική υγρασία της εξατμίζεται ευκολότερα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται αφυδατωμένα νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια και να τη θαμπώνουν.
Κανόνας #3. Διευκολύνουμε και ενισχύουμε τη διαδικασία επιδιόρθωσης των φθορών, εξυγίανσης και ανανέωσης των κυττάρων επιλέγοντας καλλυντικές φόρμουλες με αντιρυτιδικά, συσφιγκτικά, αντιφλεγμονώδη αλλά και απολεπιστικά συστατικά.
Κανόνας #4. Αλλάζουμε συχνά τις μαξιλαροθήκες μας, ιδίως αν έχουμε επιδερμίδα με τάση ακμής, γιατί στη διάρκεια της νύχτας που το δέρμα είναι περισσότερο ευάλωτο σε φλεγμονές, υπάρχει κίνδυνος να επιμολυνθεί από τα βακτηρίδια και το σμήγμα που έχουν μείνει στη μαξιλαροθήκη.
Κανόνας #5. Αποχωριζόμαστε το κινητό, το tablet, το laptop και κλείνουμε την τηλεόραση, τουλάχιστον 1 ώρα πριν πάμε για ύπνο! Η έκθεση στο μπλέ φώς των συσκευών αυτών μειώνει δραματικά την παραγωγή μελατονίνης και εμποδίζει τα κύτταρα να ξεκινήσουν τη διαδικασία επανόρθωσης των φθορών της ημέρας.
Κανόνας #6. Χορταίνουμε ύπνο. Η έλλειψή του κάνει την επιδερμίδα γκρίζα και θαμπή και δημιουργούνται μαύροι κύκλοι. Από τις 11 μέχρι τις 4 τα ξημερώματα η ροή του αίματος και της λέμφου αυξάνεται σημαντικά, τροφοδοτώντας τα κύτταρα με θρεπτικά συστατικά και διευκολύνοντας την αποβολή των τοξινών. Αν ξενυχτήσουμε ή διακόψουμε τον ύπνο μας ο ρυθμός αυτός διαταράσσεται. Η επιδερμίδα το επόμενο πρωί δείχνει θαμπή και κουρασμένη ενώ το αίμα που «λιμνάζει» κάτω από τα μάτια κάνει τη χροιά του δέρματος στην περιοχή, να δείχνει πιο σκούρα. Και το χειρότερο; Η έλλειψη ύπνου προκαλεί στρες, το οποίο με τη σειρά του αποσυντονίζει ακόμα περισσότερο τον ρυθμό λειτουργίας των κυττάρων οδηγώντας τα στη φθορά και την πρόωρη γήρανση…
Επιμέλεια: Μπαφέρου Κωνσταντίνα- Αισθητικός
Πηγή: www.skingurus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου