Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Ο “παρεξηγημένος” καθαρισμός προσώπου


Στο άκουσμα και μόνο του όρου "καθαρισμός προσώπου" το μυαλό ορισμένων οδηγείται στην εικόνα ενός ταλαιπωρημένου κόκκινου, γεμάτο σημάδια προσώπου και μιας ακολουθούμενης πιθανόν εβδομάδας "ανάρρωσης".

Στο άκουσμα και μόνο του όρου "καθαρισμός προσώπου" το μυαλό ορισμένων οδηγείται στην εικόνα ενός ταλαιπωρημένου κόκκινου, γεμάτο σημάδια προσώπου και μιας ακολουθούμενης πιθανόν εβδομάδας "ανάρρωσης". Με σιγουριά μπορώ να σας ενημερώσω ότι ο καθαρισμός προσώπου δεν συγκαταλέγεται στον όρο εγχείρηση άρα ο σκοπός του δεν είναι να αφήσει σημάδια, ουλές ή μακροχρόνιες βλάβες στο πρόσωπο.

Το πιο πιθανό είναι να δημιουργήσει μια υπεραιμία λόγω της διαδικασίας, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έχει εξαφανιστεί το αργότερο την επόμενη ημέρα. Αυτό πάντα εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος του πελάτη δηλαδή ένα δέρμα χωρίς ιδιαίτερη ευαισθησία και χωρίς ακμή θα παρουσιάσει λιγότερο ερεθισμό από ένα δέρμα το οποίο παρουσιάζει ακμή και πιθανόν βρίσκεται και υπό φαρμακευτική αγωγή από δερματολόγο.
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Τι είναι λοιπόν ο βαθύς καθαρισμός προσώπου και από ποιους πρέπει να εκτελείται;
Βαθύς καθαρισμός προσώπου ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία η αισθητικός έχει ως σκοπό την απομάκρυνσή των ρύπων και του σμήγματος από το δέρμα με την βοήθεια καλλυντικών προϊόντων και μηχανημάτων αισθητικής και αποτελείται από τα παρακάτω στάδια :
  • Πρώτο στάδιο είναι η απομάκρυνση των ρύπων και του μακιγιάζ με γαλάκτωμα και λοσιόν.
  • Δεύτερο στάδιο με το πήλινγκ προσώπου απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα για την καλύτερη εξαγωγή του σμήγματος και διείσδυση των μετέπειτα καλλυντικών προϊόντων.
  • Τρίτο στάδιο με την βοήθεια του ατμού από ειδικό μηχάνημα προβαίνουμε στην διάνοιξη των πόρων.
  • Τέταρτο στάδιο κάνουμε διάνοιξη των πόρων με απαλές πιέσεις φορώντας πάντα γάντια.
  • Πέμπτο στάδιο προσφέρουμε αντιβακτηριδιακή προστασία στο πρόσωπο με την βοήθεια των υψισύχνων ρευμάτων.
  • Έκτο στάδιο χρησιμοποιούμε μια μάσκα κατάλληλη για τον τύπο δέρματος του πελάτη και τέλος μια επουλωτική, αντισηπτική ή καλμαντική κρέμα.
Η διαδικασία μπορεί να αλλάζει από αισθητικό σε αισθητικό εμπλουτίζοντας την με περισσότερες από μια μάσκες ή με καλμαντικούς ορούς που προσφέρουν ακόμη περισσότερο στην φυσιολογική επαναφορά του pH του δέρματος.
Άρα θα μου πείτε τώρα μετά από τόσα προϊόντα πως γίνεται να έχω κάνει καθαρισμό και όμως να μην τολμώ να βγω έξω για μια εβδομάδα;
Όπως κάθε σωστός καταναλωτής έτσι και εσείς πρέπει να κάνετε έρευνα αγοράς πριν εμπιστευθείτε το πρόσωπο σας σε κάποιον ειδικό. Και θα τονίσω τον όρο Ειδικό. Αισθητικός είναι αυτός που κατέχει αναγνωρισμένο πτυχίο Αισθητικής και όχι αυτός ο οποίος έχει πτυχίο μανικιρίστα ή κομμωτή ή ακόμη και δερματολόγου.
Αλλά ας μην δικαιολογήσω και τα σφάλματα που γίνονται από τους Αισθητικούς. Ακόμη και διπλωματούχοι Αισθητικοί λόγω της απειρίας τους δεν γνωρίζουν να κάνουν ένα σωστό καθαρισμό. Για αυτό να προτιμάτε μια αναγνωρισμένη και συστημένη αισθητικό.
Επίσης να βεβαιώνεστε ότι η εν λόγω επαγγελματίας διαθέτει κλίβανο τον οποίο χρησιμοποιεί για την αποστείρωση των εργαλείων της.
Μια άλλη απορία που θα ήθελα να λύσω σε πολλούς που μου την θέτουν, είναι η εξής: Ο βαθύς καθαρισμός δεν επηρεάζει την διάμετρο των πόρων. Ο καθαρισμός μπορεί να ονομάζεται βαθύς αλλά δεν είναι εν τω βάθει, επηρεάζεται μόνο η επιδερμίδα και μόνο σε κάποιες άλλες καλλυντικές περιποιήσεις που εκτελούν οι αισθητικοί, όπως τα οξέα φρούτων, μπορούμε να φτάσουμε μέχρι την πρώτη στοιβάδα του δέρματος.
Ούτε σας βάζει σε μια διαδικασία που αν αρχίσετε να κάνετε καθαρισμό θα χρειάζεστε συνέχεια καθαρισμούς. Το χειρότερο που θα συμβεί εάν δεν κάνετε τακτούς καθαρισμούς προσώπου είναι να επιστρέψει η επιδερμίδα σας στην αρχική της κατάσταση ή ακόμη χειρότερη εάν δεν το περιποιείστε κατάλληλα με το πέρασμα του χρόνου.
Απλώς δημιουργείται η αίσθηση αυτή διότι έχετε συνηθίσει να βλέπετε το δέρμα σας καθαρό και όταν το αμελήσετε θα παρατηρήσετε την διαφορά .
Τι πρέπει όμως να κάνετε και εσείς με την σειρά σας;
Πρέπει να γνωρίζετε ότι:
  1. μετά από ένα καθαρισμό δεν θα πρέπει να βαφτείτε για 24-48 ώρες ούτε να δεχτείτε ηλιακή ή οποιοδήποτε άλλου τύπου ακτινοβολία (όπως Laser)
  2. δεν ενδείκνυται να χρησιμοποιήσετε προϊόντα με οξέα φρούτων
  3. να αποφεύγετε την σωματική άσκηση για επίσης 24 ώρες καθώς ο ιδρώτας και οι ρύποι από την άθληση θα μολύνουν και θα ερεθίσουν το δέρμα σας.
  4. ένα καλό αποτέλεσμα για να διατηρηθεί χρειάζεται την βοήθεια σας και αυτό θα γίνει εάν κάθε βράδυ απαραιτήτως απομακρύνετε το μακιγιάζ σας, χρησιμοποιείτε ενυδατική και αντηλιακή κρέμα καθώς και ένα ήπιο πήλινγκ και μια καθαριστική μάσκα μια φορά την εβδομάδα ανάλογα τον τύπο του δέρματος σας.
Μου έχει συμβεί επίσης περιστατικό που ενώ ζήτησα να ενημερωθώ από τον πελάτη για πιθανή αλλεργία δεν με ενημέρωσε, ενώ γνώριζε ότι την είχε. Για το λόγο αυτό θα πρέπει και εσείς όταν πάτε σε μια αισθητικό να την ενημερώνεται για πιθανές ευαισθησίες του δέρματος σας.
Μια σωστή συνεργασία θα δώσει και ένα σωστό αποτέλεσμα
Τέλος μην ξεχνάτε ότι οι παραπάνω συμβουλές αφορούν άντρες και γυναίκες καθώς ο βαθύς καθαρισμός δεν είναι προνόμιο μόνο των γυναικών και λειτουργεί βοηθητικά ιδιαίτερα τους εφήβους που παρουσιάζουν ακμή σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή από τον δερματολόγο.
 Ίσως λοιπόν ο όρος "καθαρισμός προσώπου" δεν θα πρέπει να είναι παρεξηγημένος αλλά καλυτέρα κατανοητός, καθώς νομίζω ότι όλοι θέλουμε να βγαίνουμε με "ένα καθαρό κούτελο" στην κοινωνία!

πηγή: iatronet.gr Γράγει: Τζεφερού Αναστασία

ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ E-SHOP ΜΑΣ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου